Terítéken Szerbia európai útja

Sebestyén Imre
2011. 05. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerbiában tett kétnapos látogatást Schmitt Pál köztársasági elnök. Tárgyalásokat folytatott Belgrádban a szerb, Újvidéken a vajdasági vezetőkkel, valamint Szabadkán a vajdasági magyar közösség képviselőivel.
A belgrádi csúcstárgyalások homlokterében Szerbia uniós integrációjának kérdése szerepelt. Borisz Tadics szerb elnök köszönetet mondott vendégének az ezzel kapcsolatos támogatásért. Ugyancsak fontos része volt a megbeszéléseknek a világháborús események tudományos lezárása, ami magában foglalhatná a kölcsönös bocsánatkérést, és hozzájárulhatna a két nemzet történelmi megbékéléséhez. Minden háborús bűnt el kell ítélni, hangoztatta a szerb elnök. Megállapították, hogy jelenleg a kapcsolatok igen kedvezően alakulnak. A kisebbségi kérdéssel kapcsolatosan Tadics kiemelte, hogy Szerbia a kisebbségek védelme mellett száll síkra, s hogy a térségben mindenütt a legszélesebb jogokat kell szavatolni számukra. A magyar elnök csütörtökön Belgrádban találkozott még Mirko Cvetkovics kormányfővel és Szlavica Djukics-Dejanovics házelnökkel. A belgrádi megbeszéléseken jelen volt dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke.
Újvidéken Egeresi Sándor vajdasági parlamenti elnök és Bojan Pajtics kormányfő volt Schmitt tárgyalópartnere, akikkel akár tolmács nélkül is tárgyalhatott volna, mivel a tartományi kormányfő is beszél magyarul. A megbeszéléseken egyébként részt vett Pásztor István, a kormány alelnöke. A tegnapi tárgyalásokon könnyen egyetértésre jutottak abban, hogy minden az európai értékrendet magáénak valló országnak kötelessége odafigyelni a nemzeti közösségekre. Egeresi arról számolhatott be, hogy folyamatosan csökken az etnikai incidensek száma. Pajtics arról is szót ejtett, hogy a Vajdaságban befolyásos szerepe van a magyar nemzeti közösségnek a politikai, a gazdasági és a kulturális életben egyaránt. Schmitt Pál Szabadkára való elutazása előtt megtekintette az épülő Európa Kollégiumot, amely 350 vajdasági magyar és magyarországi szerb tanulónak ad majd otthont.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.