Tesco: kamerával figyelték a szakszervezeti vezetőket

Az áruházakban lévő biztonsági kamerákkal figyelték a szakszervezeti vezetőket a Tescónál, a felvételeket egy CD-re kimásolva juttatták el az országos biztonsági igazgatóhoz – ismerte el a Hír TV-nek a multinacionális vállalat két korábbi biztonsági szakembere. Az ügyészség február óta nyomoz személyes adattal való visszaélés gyanúja miatt.

Hírösszefoglaló
2011. 05. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hírzárlat. Korábbi ígéretével ellentétben nem árulja el az Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal annak az öt Tesco áruháznak a nevét, ahol kártevők jelenlétére utaló nyomokra bukkantak a hivatal ellenőrei. A hivatkozás szerint a vizsgálatot követő 30 napon belül a Tesco panasszal élhet, ezért addig semmilyen információ nem adható ki. Az érintett üzletek listájának kiadására Bodnár Lajos, az intézmény vezetője adott engedélyt, amelyet vissza is vont. (V. G. D.)


Biztonsági kamerákkal figyelték a szakszervezeti vezetőket a Tesco áruházakban, az adatgyűjtést a felső vezetés rendelte meg. Azt is ki kellett deríteni, hogy az érintettek hol laknak és kikkel barátkoznak – ismerte el a Hír TV-nek a multinacionális vállalat egyik volt régiós biztonsági igazgatója. Lévai József, aki részt vett azon a megbeszélésen, ahol 2010 áprilisában a megfigyelésekről határoztak, elmondta, az áruházakban lévő kamerarendszeren keresztül megfigyelték az érdekvédők áruházban történő mozgását, a környezettanulmány pedig kiterjedt arra is, hogy hol laknak, kik a barátaik, kik az esetleges hölgyismerőseik.
– Ezek a felvételek CD-re kimásolva bekerülnek egy borítékba, ami az országos biztonsági igazgatóhoz jut el, aki ki szokta elemezni a felvételeket, tudomásom szerint a HR-rel. Utána döntik el, hogy a felvétellel meg lehet-e támadni az adott illetőt – mondta a csatornának Prekup Csaba, a Tesco korábbi áruházi biztonsági igazgatója.
Emlékezetes, a Magyar Nemzet februárban számolt be róla először, hogy megfigyeltették és környezettanulmányt készíttettek a Tescónál működő Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) vezetőiről és tagságáról. A lapunk birtokába jutott, ismeretlen tettes ellen tett feljelentésből kiderül: 2010 áprilisában országos biztonsági konferenciát rendeztek a Megapark Budapest Tesco áruházban. A megbeszélésen többek között elhangzott, hogy a szakszervezetet belülről bomlasztani kell, és erre kértek ötleteket, felvetéseket. A nyomozás jelenleg is tart, tájékoztatást későbbre ígért az ügyészség. Korábbi közlésük szerint egy rendőrként azonosított férfi gyűjtött kifejezetten személyes adatokat a KDFSZ egyes vezetőiről. A feltételezett elkövető az információkat átadta egy harmadik, azok birtoklására nem jogosult személynek. Kihallgatása során a rendőr vallomást tett, amely alapján megalapozottá vált a személyes adattal való visszaélés gyanúja. A vállalt az ügy kirobbanásakor minden alapot nélkülözőnek nevezte a megfigyelési botrányt.
A Tescótól fél év alatt öt szakszervezeti vezetőt távolítottak el, mindegyiket rendkívüli felmondással. A KDFSZ több kényes ügyben, elsősorban a Tescónál ki nem fizetett juttatások ügyében vállalta a dolgozók védelmét, és több alkalommal kért vizsgálatot az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségtől, amely legutóbb októberben sújtotta milliós bírsággal a multinacionális vállalatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.