Tisztújítás a Tudományos Akadémián

Elnököt, alelnököt, főtitkárt, főtitkárhelyettest, elnökségi tagokat, valamint közgyűlési bizottsági tagokat választ kétnapos ülésén a Magyar Tudományos Akadémia (MTA). A tudóstársaság egyebek mellett megvitatja az Akadémia tevékenységéről, illetve a tavalyi költségvetésről szóló beszámolókat, valamint dönt a jövő évi költségvetési irányelvekről is.

Vass-Gabay Dorka
2011. 05. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elismerések. Akadémiai díjban részesült Bíró László Péter, az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete nanoszerkezetek kutatása osztályának vezetője;, Csuzdi Csaba, az MTA–Eötvös Loránd Tudományegyetem zootaxonómiai kutatócsoportja és a Magyar Természettudományi Múzeum tudományos tanácsadója; Döme Balázs, az Országos Korányi Tbc- és Pulmonológiai Intézet osztályvezető főorvosa, Hohmann Judit, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara Farmakognóziai Intézetének tanszékvezetője; László János, az MTA Pszichológiai Kutatóintézete tudományos tanácsadója; Lukács László, a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága főmuzeológusa; Molnár Lajos, a Debreceni Egyetem Matematikai Intézetének egyetemi tanára; Pécz Béla, az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete igazgatóhelyettese; Popp József, az Agrárgazdasági Kutatóintézet főigazgató-helyettese; Rudas Tamás, az ELTE Társadalomtudományi Kara tanára. Wahrmann Mór-érmet vehetett át Lepsényi István, a Knorr–Bremse Fékrendszer Kft. vezetője, míg az Akadémiai Újságírói Díjat a független dokumentumfilm-rendező, Herzka Ferenc kapta. A külhoni magyar tudósok munkáját jutalmazó Arany János-díjat Feszt György, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem tanára vehette át.


Megkezdődött tegnap az MTA 181., kétnapos közgyűlése. Az ülést Pálinkás József, az Akadémia elnöke nyitotta meg, aki három éve tölti be e tisztséget. – A három évet három elvvel kötöm a múlthoz és a jövőhöz. Kiszámíthatóság, következetesség, kiválóság – fogalmazott. Szerinte ezek az elvek érvényesülnek abban, ahogy megtartották a társadalmi közbizalmat, megtervezték a hatékony, megbízható intézményi és pályázati eljárások rendszerét, és nemcsak esélyt, hanem valódi lendületet adtak a kutatásnak. – A kiszámíthatóság csak következetességgel biztosítható, a következetesség pedig csak kiváló teljesítményekkel válhat tartalmassá – mondta. – Az elmúlt évek sok veszélyt, vihart, változást hoztak, és ebben az időszakban több kellett ahhoz, hogy az Akadémia sorsa ne a puszta túlélés legyen, és még annál is több kellett, hogy ne foglyai, hanem formálói lehessünk a változásoknak – fogalmazott. Leszögezte, az akadémiai kutatóhálózat és a magyar felsőoktatás értéket hoz létre, amely nélkül Magyarország szellemi és gazdasági értelemben is gyors hanyatlásnak indul, ezért ki kell állni ezek mellett. Pálinkás végül úgy fogalmazott: „Megújulást ígértem három éve, és következetes folytatást tervezek. Nemcsak továbbgördülést, hanem megtartott, valódi lendületet.”
A közgyűlés ma hallgatja meg az MTA 2010-es költségvetéséről és vagyoni helyzetéről szóló beszámolókat, valamint előterjesztik a 2012. évre vonatkozó költségvetési irányelveket. Zárt ülésen pedig új személyek kinevezéséről, valamint az intézmény elnökének, alelnökének és más vezetőinek személyéről döntenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.