Több figyelmet szeretnének a kormánytól

Mizsei Bernadett
2011. 05. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem jelennek meg kellő hangsúllyal a társadalmi rétegek érdekei közt a fogyatékos emberek érdekei, annak ellenére, hogy ők és családtagjaik a társadalom 20 százalékát jelentik – írta Orbán Viktor kormányfőnek címzett nyílt levelében a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ). A szervezet a dokumentumban egyebek mellett azt firtatja, mit ért az új alaptörvény az elesettek kifejezés alatt, amikor leszögezi, „valljuk az elesettek és a szegények megsegítésének kötelességét”. Szerintük az sem derül ki a dokumentumból, hogy őket csak védi a társadalom, vagy jogokat is ad nekik. Nehezményezik, nem egyértelmű az alaptörvényben, hogy mit jelent a szociális biztonság a fogyatékos emberek szempontjából.
A MEOSZ kifogásolta azt is, hogy a kormány egyéves működése során a fogyatékos emberek érdek-képviseleti szervezeteivel való érdekegyeztetés „soha korábban nem látott mélypontra süllyedt”. A szervezet levelében arra is választ vár, miért nem hívták össze az eltelt egy évben a kormány tanácsadó testületét, az Országos Fogyatékosügyi Tanácsot.
Az egyesület úgy véli, a fogyatékos emberekkel kapcsolatban a kormány nem alkalmazza a világban általánosan elfogadott, a hatályos magyar törvényben is megerősített „semmit rólunk nélkülünk” elvet. A MEOSZ május 28-ig, az Európai Fogyatékosügyi Fórum magyarországi közgyűléséig várja a válaszokat a miniszterelnöktől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.