Több száz kutyát altattak el Romániában

2011. 05. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas botrány kerekedett abból Romániában, hogy tegnapra virradóra több mint kétszáz kóbor ebet elaltattak az ország északkeleti felében fekvő Botosaniban. Az esetet a 110 ezer lakosú megyeszékhely egyik állatvédő szervezete hozta nyilvánosságra, amelynek tagjai a sajtó képviselőivel együtt látogatást tettek a helyi önkormányzat működtette kutyamenhelyen, ahol nejlonzsákokba csomagolva találták az állati tetemeket. Az Ador egyesület illetékesei tiltakozásukat fejezték ki a négylábúak eutanáziája miatt, kifogásolva, hogy noha jelezték a sintértelepet működtető hatóságnak az állatok örökbefogadását célzó igényüket, kérésüket nem vették figyelembe, és mindössze tíz kutyát sikerült elszállítaniuk saját menhelyükre.
Florin Gheorghita, Botosani alpolgármestere a történtek kapcsán elmondta, vírus okozta súlyos kutyabetegség, szopornyica ütötte fel a fejét a menhelyen, ennek következtében az állat-egészségügyi igazgatóság kénytelen volt elrendelni az itt tartott négylábúak elaltatását annak érdekében, hogy a fertőzés ne terjedjen el az egész városban. Az elöljáró közölte, áprilisban 61, május első napjaiban pedig további 30 eb pusztult el a fertőző kórban, emiatt tegnapra virradóra 230 kutyát elaltattak.
Florin Gheorghita szavait megerősítette Minodora Vasiliu, a megyei állat-egészségügyi igazgatóság vezetője is, aki szerint a beteg állatok gyógyítása óriási költséggel járt volna, a kezelés alatt álló egyedek pedig szörnyű szenvedésen mentek volna keresztül. Eközben viszont az állatvédők azt állítják: az ebeket nem elaltatták, hanem legyilkolták, a menhely ketreceiben ugyanis vérnyomokat fedeztek fel.
A botosani ügy azért is vetett ekkora hullámokat Romániában, mivel még mindig a bukaresti parlament napirendjén szerepel az az állatvédők által hevesen ellenzett törvénytervezet, amely szabad kezet adna az önkormányzatoknak a kóbor kutyák kezelése terén, lehetővé téve a négylábúak elaltatását is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.