Topalov után Kramnyik is búcsúzott

Munkatársunktól
2011. 05. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borisz Gelfand és Alekszandr Griscsuk vívja az oroszországi Kazanyban zajló sakkvilágbajnoki jelölti torna döntőjét. Az elődöntőben előbbi az amerikai színekben versenyző kalmük Gata Kamskyt, utóbbi honfitársát, a korábbi világbajnok Vlagyimir Kramnyikot múlta felül hallatlan izgalmak közepette, a rájátszásban. A felek a múlt héten négy-négy klasszikus időbeosztású partit váltottak. Mindkét párharcban mind a négy játszma döntetlenre végződött. Az orosz fronton a tegnapi ráadásban a rapid partik (25 perc plusz lépésenként 10 másodperc) sem hoztak változást: négy remi. A másik ágon Kamsky a harmadik meccset sötéttel megnyerte, ám Gelfand szintén sötéttel egyenlített. Következtek a snelljátszmák (5 perc plusz lépésenként 3 másodperc). Gelfand mindkettőt megnyerte, s Griscsuk is csak vezetése tudatában adta remire előnyösebb állását.
A 43 éves izraeli Gelfand sokadik virágzását éli, 2007-ben holtversenyben második lett a vb-jelöltek tornáján, 2009-ben pedig megnyerte a kieséses rendszerű Világkupát. Kramnyik búcsúja meglepetés – Kazanyban nem az első. A negyeddöntőben két esélyes, Topalov és Aronjan már kiesett. A Gelfand– Griscsuk csata győztese hívhatja ki jövőre a világbajnok Anandot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.