Töredező szocialista egység

Mesterházy Attila szerint az MSZP-nek vannak fontosabb dolgai is Gyurcsány Ferenc esetleges kilépésénél. – Az MSZP-t nem rendítené meg Gyurcsány kiválása a pártból – jelentette ki Szanyi Tibor. A volt miniszterelnök a múlt héten egy új párt alakításának lehetőségéről beszélt.

Török László
2011. 05. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZP elnöke, Mesterházy Attila a sajtóból értesült arról, hogy Gyurcsány Ferenc volt kormányfő új pártot alapítana, ha elmarad az MSZP átalakítása az általa kívánt irányba; a pártelnök erről tatabányai sajtótájékoztatóján beszélt szombaton. – Véleményem van, de az országban vannak fontosabb dolgok, mint hogy erről vitatkozzunk – mondta a politikus Gyurcsány Ferenc múlt hét végi kijelentése kapcsán, amely szerint 2012 közepéig-végéig át kell alakulnia az MSZP-nek, ha viszont ez nem sikerül, akkor új pártot alapíthat a Magyar Demokratikus Chartára építve. Mesterházy leszögezte, nem a sajtóban fog üzenni ebben az ügyben, de kijelentette azt is, rendszeresen beszél Gyurcsánnyal. A pártelnök saját honlapján Részek vagy egész? című írásában is kitért a témára, közölte, ha lehetetlenné válik az együttműködés azok között, akik a leglényegesebb ügyekben közel állnak egymáshoz, azzal az Orbán-rendszer hatalmon maradásához járulnak hozzá. – Ha az egyéni ambíciók kerekednek felül, ha részérdekek hasítják szét az ellenzéki tábort, akkor valójában Orbán Viktort erősítjük – fejtette ki Mesterházy, hangsúlyozva, hogy ő mindenkivel hajlandó együttműködni.
– Az MSZP nem foglalkozik ultimátumokkal, márpedig minden annak tekinthető, ami azzal egyenértékű, hogy „ha nem fogadják el az én véleményemet, akkor én kilépek” – mondta Szanyi Tibor.
*
Közölte, korábban Szűrös Mátyás, Csintalan Sándor vagy Szili Katalin kilépése sem rendítette meg a pártot, amely egy „másfél évszázados baloldali törzsfejlődés” során nyerte el mai, „mélyen a társadalomban gyökeredző” formáját. Hozzátette ugyanakkor, továbbra is nyitottak minden „építő jellegű javaslatra” az alapszabály, illetve a program jelenleg is zajló egyeztetései során. Az MSZP elnökségi tagja kitért a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció Platform pártszavazási kezdeményezésére is, amely szerinte időszerűtlen álkérdéseket tartalmaz. Szerinte pártszavazást csak ennél „átgondoltabb” esetekben lenne szabad tartani.
– Az a célunk, hogy új pártot formáljunk az MSZP-ből. Nem új pártot alakítani, hanem kísérletet tenni arra, hogy a meglévőt alakítsuk át gyökeresen – magyarázta a Facebookon korábbi kijelentését Gyurcsány, majd feltette a kérdést: Mi fog történni, ha kísérletünk elbukik? Mit teszünk, ha az MSZP többsége azok álláspontját osztja, akik szerint nincs szükség radikális megújulásra, elég, ha mindent kicsit jobban csinálunk? – Ez esetben logikailag két út áll majd előttünk: vagy hosszú időre befejezzük a politizálást annak tudomásulvételével, hogy programunknak nincs többsége az MSZP-ben, vagy új mozgalom alapításával az MSZP-n kívül keresünk megoldást. Ma még nem tudjuk, hogy a vereség nem várt esetén majd melyik utat kell hogy válasszuk – fogalmazott a volt kormányfő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.