Továbbra is veszélyben a város

Velkei Tamás
2011. 05. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három év alatt kell visszafizetnie azt az uniós pályázaton nyert forrást és annak kamatait a vásárosnaményi Lónyay Menyhért Szakközép- és Szakképző Iskolának, amelyet az intézmény nem megfelelően használt fel – reagált a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet az iskola részletfizetési kérelmére. Bár a fizetési kedvezmény jelentős segítség, a havi törlesztőrészlet nagysága így is veszélyezteti a város gazdálkodását. Vásárosnamény ezért további részletfizetési kedvezményt kért.
Az ügyben bírósági eljárás is folyik. Lapunkkal Nyakó Zsuzsanna, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság elnökhelyettese közölte: az ügyészségi vádirat szerint az iskola a Nemzeti Szakképzési Intézet 2003-ban kiírt pályázatán vissza nem térítendő forrásra pályázott a szakmaváltást megalapozó fejlesztési programok támogatására. Az ötöd- és elsőrendű vádlott, vagyis Jüttner Csaba volt SZDSZ-es polgármester és T. Lajos iskolaigazgató elhatározta, az állami támogatást jogellenesen szerzi meg úgy, hogy a pályázati kérelemben új iskolai épület építésére nyújt be pályázatot, ám ezzel szemben csak a már meglévő épület felújítását, ráépítését végezteti el. Az ezen felüli állami támogatást más önkormányzati beruházásoknál használják fel. Az igazgatóság a szakközép- és szakiskolának 54 milliót utalt át, amelyből az intézet ötvenmilliót továbbutalt az önkormányzatnak. A meglévő épületet felújították, a munkálatok értéke az igazságügyi szakértő szerint legfeljebb 19 millió forint. T. István negyedrendű vádlott, tudva a pénz jogellenes felhasználásáról, a kft. nevében kiállított számlákat aláírta, igazolva a munka elvégzését. Így a támogató 2005-ben az elszámolást elfogadta. A Jüttner Csaba regnálása alatt kötött uniós szerződés a „támogatás helytelen felhasználása miatt” veszítette később érvényét, ezért az iskola, illetve helyette a fenntartó önkormányzat köteles visszafizetni a pályázaton elnyert 60 milliót és annak kamatait, összesen 115 millió forintot.
Filep Sándor (Fidesz–KDNP) polgármester lapunknak elmondta: ha a vádlottak bűnösségét megállapítják, az önkormányzat polgári pert indít káruk megtérítéséért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.