Tragikusan végződött kilakoltatás

Ki akarták lakoltatni, ezért magára gyújtotta lakását, majd kiugrott a nyolcadik emeletről egy férfi Budapesten tegnap. Súlyosan megsérült, a tüzet oltó rendőrök enyhe füstmérgezést szenvedtek. Országosan ezer családot lakoltatnak ki önkormányzati lakásából a közeljövőben. A meghosszabbodott moratórium ideje alatt negyven százalékkal nőtt a tartozást felhalmozók száma.

2011. 05. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bírósági végrehajtó és az őt kísérő rendőrök délelőtt érkeztek a IV. kerületben lévő, Berda József utcai tízemeletes panelházhoz. Az volt a feladatuk, hogy kitegyék a kétszobás önkormányzati bérleményből a nagy tartozást felhalmozó, 34 éves férfit. A lakásban 50-60 centiméter magasan állt a szemét, a szerencsétlenül járt férfi, aki feltehetőleg gyűjtögető életmódot folytatott, felgyújtotta az egyik szobában összegyűjtött lomokat. A rendőrök poroltóval fojtották el a lángokat, de a férfi újabb tüzet gyújtott, amit a rendőrök oltani kezdtek, mire a lakó a nyolcadik emeletről kivetette magát. Életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba, három rendőr enyhe füstmérgezést szenvedett. A rendőrség közveszélyokozás gyanújával indított nyomozást.
– A tűzoltók kiérkeztekor nemcsak a felhalmozott kacatok, de már az ablakkeret is izzott – tájékoztatta lapunkat Csámpai Attila, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság sajtóügyeletese. Elmondta: a fenti lakásban élő idős házaspárt az utcára kísérték, de nem esett bajuk. A lakásban egy kézigránátot találtak a tűzoltók. Az Országos Mentőszolgálat ügyeletén megtudtuk, hogy füstmérgezés gyanújával kórházba vittek egy tíz év alatti gyermeket és egy kamaszt is, miután jelezték, rosszul érzik magukat.
– Az ilyen tragédiák a végrehajtói munkával járnak – közölte lapunkkal Császti Ferenc, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara ügyvezető alelnöke. Elmondta: megesett, hogy az ügyfél gázpalackot kötözött magára, vagy fel is robbantotta a lakását, de volt olyan is, hogy kommandósokat és túsztárgyalót kellett hívni.
A kilakoltatási moratórium meghosszabbításával egy év alatt 40 százalékkal nőtt a nem fizetők száma. A moratórium lejártával körülbelül ezer családot költöztetnek ki önkormányzati lakásából. Császti szerint felforrósodott a hangulat, félő, hogy lesz még olyan, aki a végrehajtóra és a rendőrökre támad. Hozzáfűzte: a nem fizető lakók miatt az önkormányzatok nemcsak a bérleti díjtól esnek el, hanem tulajdonosként nekik kell kifizetniük a lakáshasználó tartozásait is. Ezáltal milliárdos veszteséget szenvednek, miközben több tízezer család vár szociális bérlakásra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.