Tripolit bombázta a NATO

A NATO légiereje csapásokat mért szerda éjszaka Tripoli egyik déli kerületére. Az amerikai külügyminiszter szerint a líbiai csapatok kazettás bombákkal támadták a felkelőket.

Hírösszefoglaló
2011. 05. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jana hivatalos líbiai hírügynökség szerint a NATO csapásában legkevesebb hét civil életét vesztette, tizennyolc pedig megsebesült. A hírt megerősítették helybeliek is, mondván, hogy három robbanás dörejét hallották. A líbiai hadsereg hivatalos közlése szerint a „keresztes gyarmatosítók barbár támadásának polgári mártírjai és sebsültjei vannak”. A Jana jelentése az MTI szerint megemlítette, hogy lakóházak dőltek romba a bombázásokban. A hírügynökség emlékeztetett arra is, hogy napközben Tripolitól délnyugatra egy másik várost is NATO-csapás ért, négy civil életét kioltva. A NATO arra kérte a líbiaiakat, hogy a lehető legtávolabb tartózkodjanak a Kadhafihoz hű erőktől, mert ezzel jelentősen segíthetik, hogy az észak-atlanti szövetség légierejének csapásai ne járjanak polgári áldozatokkal. A Jana arról is beszámolt, hogy a NATO elfogott egy líbiai olajtankhajót. A tripoli hatóságok azt is bejelentették, hogy felfegyverzik a lakosságot egy esetleges NATO-támadás ellen.
A líbiai kormánycsapatok csütörtökre virradóra is ágyúzták a felkelők kezén lévő Miszrátát, nem tartva a nyugatiak esetleges katonai akcióitól. A tüzérségi támadásban meghalt három felkelő és megsebesült tizenhét másik – közölte a lázadók egy szóvivője. Meghalt két nyugati fotóriporter is, akik az ostromlott városban dolgoztak tudósítóként. Kadhafi líbiai vezető erői folytatták bűnös támadásaikat és egyes jelentések szerint kazettás bombákat vetettek be a polgári lakosság ellen Miszrátánál – jelentette ki Washingtonban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. A kazettás bombák alkalmazásáról származó értesülések az ENSZ emberi jogi főbiztosától, Navi Pillaytól és a Human Rights Watch civil szervezettől érkeztek. A Pentagon nem reagált Clinton kijelentésére.
Oroszországot aggasztja a líbiai helyzet, és úgy véli, hogy a nyugati szövetségeseket nyilvánvalóan belerángatják a szárazföldi hadműveletekbe, jelentette ki az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.