Túlköltés a gyógyszerkasszában?

Elkészült a kibővített Semmelweis-terv, amelyből elvileg megtudhatnánk, mit tervez a kormány az egészségügyben.

2011. 05. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A leginkább várt konkrétumok azonban kimaradtak belőle, így nem derül ki például, miként emelkedne az orvosok és az ápolók fizetése vagy mely intézményekben szűnne meg az aktív fekvőbeteg-ellátás. Egyértelművé vált viszont, amit már korábban is bejelentett Szócska Miklós egészségügyi államtitkár, hogy az intézmények közötti együttműködést, a struktúraátalakítást és a betegútszervezést támogató, új állami egészségszervezési intézményrendszert hoznak létre. Számos további intézkedéssel is számol az anyag: ilyen például a népegészségügyi termékdíj, közismert nevén a hamburgeradó bevezetése, az Országos Betegjogi és Dokumentációs Központ felállítása vagy éppen a szakmai minimumfeltételek újraírása. Az anyagról heteken belül dönthet a kormány.
Hamarabb, akár már ma is határozhat viszont a kabinet a gyógyszerpiacot érintő megszorításokról. Kiderült: a vártnál nagyobb volt a gyógyszerár-támogatásra szánt állami kassza kiadása az év első harmadában, ami felveti, hogy nem lesz-e szükség a korábban tervezettnél is komolyabb megszorításokra. Az év első négy hónapja alatt tizenhárommilliárd forintos volt a túlköltés a tervezetthez képest.

Bővebben a 4. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.