Új csapat, új korszak

Finnország 1995-ben nyerte első világbajnoki címét jégkorongban. Azóta idén először fordult elő, hogy a válogatottban egyetlen egykori aranyérmes sem szerepelt. A végeredmény alapján zökkenőmentesen ment végbe a generációváltás, hiszen a finnek a Szlovákiában megrendezett viadal vasárnap esti döntőjében újabb diadalt ülhettek. Amelyet csakúgy, mint tizenhat éve, a svédek legyőzésével vívtak ki, azzal a különbséggel, hogy az akkori 4-1-gyel szemben ezúttal 6-1-re nyertek.

2011. 05. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utólag nem kétséges, a második harmad vége előtt hét másodperccel dőlt el a finálé. Emberelőnyben Jarkko Immonen ekkor bombázta a korongot Viktor Fasth hálójába. Mindketten tagjai a torna válogatottjának, mi több, Fasth kapus a legértékesebb játékos, Immonen pedig kilenc góllal és három gólpasszal gól- és pontkirály, ám csak utóbbi lehet felhőtlenül boldog. Ne feledkezzünk meg Mikael Granlundról, aki kiharcolta az emberelőnyt. A tizenkilenc éves, neve hangzása alapján svéd származású fiatalember a finneket erősíti, s óriási tehetség. Az elődöntőben az oroszok ellen olyan gólt ütött, amit sokáig fognak emlegetni. Az ellenfél kapuja mögött korcsolyázva alányúlt a korongnak, fölemelte a levegőbe, az ütőn utaztatta, s a kapu elé kanyarodva úgy hajított a hálóba, mint pék a kemencébe a kenyeret.
De vissza a fináléhoz! A finnek egyenlítése az addig enyhe fölényben játszó svédeket teljesen összezavarta, akik az utolsó harmadra öszszeroppantak. Északi barátaink gyorsan betaláltak kétszer, majd a hajrában (az 57., 58. és 59. percben) ütött újabb három góllal pecsételték meg a kitámadó háromkoronások sorsát.
Hogy a 6-1 mennyire fényes diadal, arról a történelem tanúskodik. Ezt megelőzően legutóbb 1930-ban fordult elő, hogy egy csapat öt góllal verte az ellenfelét a fináléban: 81 évvel ezelőtt Kanada ütötte ki a németeket ugyancsak 6-1-re. (Igaz, megjegyzendő, hogy 1937 és 1991 között csoportmeccsekkel, döntő nélkül avattak világbajnokot.)
A finnek megérdemelten hódították el második világbajnoki címüket, pedig előzetesen nem sorolták őket a nagy esélyesek közé, ugyanis mindössze öt NHL-játékos kapott helyet a keretükben, amely így elsősorban a kiterjesztett orosz bajnokságban, a KHL-ben és az otthon szereplőkre épült. Jukka Jalonen szövetségi kapitány a lelki tényezőkkel magyarázta csapata győzelmét: „Megérdemelten lettünk aranyérmesek. A torna során több meccset is csupán egy góllal nyertünk meg, ami sokat elárul az együttes karakteréről.”
A finneknek mindig különösen édes a svédek elleni siker, hiszen a mai napig nyomasztja őket a kisebbrendűségi érzés a skandináv szomszédokkal szemben. Tizenhat év után ismét ellenük nyerték meg a hoki-vb döntőjét. A sport így segíthet régi görcsök feloldásában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.