Új hidak Szlovákiába

Vasvári Éva
2011. 05. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar–szlovák kapcsolatok áttekintése mellett a júniusban átadandó Ipoly-hidak üzemeltetési megállapodásának módosítását is aláírja ma Pozsonyban Martonyi János magyar és vendéglátója, Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszter – tájékoztatta lapunkat Völner Pál. A nemzeti fejlesztési tárca infrastruktúráért felelős államtitkára elmondta: a találkozón a magyar és a szlovák kormány által 2007-ben megkötött kétoldalú egyezményt módosítják: immár a szécsényi és ráróspusztai Ipoly-hidak átadásához igazítva.
Mivel a hidak a két szerződő fél közös tulajdonában vannak, ezért az üzemeltetési, a fenntartási és a rekonstrukciós-karbantartási feladatok fele-fele arányban terhelik a magyar és a szlovák államot, s most ennek feltételeit rögzítik. A felek abban állapodnak meg, hogy a szécsényi híd a magyar, a ráróspusztai a szlovák fél gondjaiba kerül. Emellett az egyezmény arra is kitér, hogy júniustól a sátoraljaújhelyi városi határhidat megnyitják a gépjárműforgalom előtt – jelenleg ugyanis csak a gyalogosok használhatják.
Völner Pál emlékeztetett arra, az első világháború előtt több mint negyven hídon lehetett átkelni az Ipoly folyón – mára azonban csak néhány maradt –, ezért különös jelentősége van e térség infrastrukturális beruházásainak. A két új híd megépítését az Európai Unió több mint hárommillió euróval, a beruházáshoz szükséges összforrás több mint nyolcvan százalékával támogatta.
További hídberuházásokat is indítanak, például Vámosmikola és Ipolypásztó, valamint Ipolydamásd és Helemba között. E fejlesztések – nyomatékosította az államtitkár – nagyban hozzájárulhatnak a határ menti együttműködés erősítéséhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.