Újabb gyanús Leader-pénzköltés

Luxuscikkekre használták fel a vidékfejlesztésre szánt uniós pénzek harmadát az előző ciklusban néhány somogyi Leader-egyesületnél. Korábban máshol is törvénytelenségre utaló jelekre bukkantak a Leader-pénzek felhasználásánál, ezekben az ügyekben a nyomozó hatóságok vizsgálódnak. A visszaéléseket törvénymódosítással akadályozná meg a vidékfejlesztési tárca vezetése, a Leader-szervezeteket pedig átalakítják.

Hírösszefoglaló
2011. 05. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Luxuscikkekre költötték a Somogy megyei Leader-pénzek egyharmadát az előző szocialista kormányok idején – adta hírül a Hír TV. A megyében az átvilágítások után derült fény az ügyekre. – A 600 millió forintos keretből 200 millió forintot működésre költött el a munkaszervezet, autóra, luxusiroda-bérletre, laptopra, óriási fizetésekre, meg ki tudja még mire fordították ezt az összeget. A viszszásságokat a korábbi Leader-törvény megengedte, az kell, hogy az új jogszabály ezeket kizárja, és a Leader valóban azt szolgálja, amire Európa kitalálta: a legkisebb falvak, a vidék és az ott meglévő, hiányosságok megoldására és fejlesztésre – mutatott rá a problémára egy konkrét példán keresztül Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Fejlesztési Tanács elnöke.
Észak-Hevesben naponta félmillió forintot is meg lehetett keresni egy adatlap kitöltésével. A Hír TV Célpont című műsora még tavaly augusztusban derítette ki: az uniós pénzek felhasználásáról döntő Leader-szervezet fiktív megbízásokkal fedte le működési költségeit, 50 millió forintot költöttek el így. A rendőrség jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt nyomoz. A legtöbb számlát a munkaszervezetnél dolgozó helyi Societas-elnök egyik ismerőse állíthatta ki. Az unió pénzügyi érdekeinek megsértése, jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és más bűncselekmények gyanúja miatt nyomozás folyik a berettyóújfalui Bihar–Sárrét Összefogás Vidékfejlesztési Nonprofit Kft. ügyében. A fejleményekről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal mára ígért tájékoztatást az ügyben. Tart a nyomozás a Leader Közhasznú Egyesület ügyében is, a szervezet félmilliárd forinttal nem tud elszámolni.
A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint 90-ből legalább 10 egyesületnél visszaéltek az uniós támogatásokkal. V. Németh Zsolt, a tárca államtitkára a gyanús ügyekkel kapcsolatban a Hír TV-nek megjegyezte, nagyon sok esetben úgy gondolták, hogy a Leader a helyi politika egyik belterjes biznisze, és nagyon sok helyen az országban mesterséges gátakat állítottak fel, hogy bárki, aki vidékfejlesztésben érintett, ne csatlakozhasson ezekhez a közösségekhez. A visszaéléseket törvénymódosítással akadályozná meg a tárca jelenlegi vezetése, a Leader-szervezeteket pedig átalakítják. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint a kormányzat által támogatott álcivilek erős MSZP-szervezéssel telepedtek rá nagyon sok Leader-szervezetre. – Az új kormány határozott intézkedéseket hozott, hogy mind az átvilágítások, mind az átláthatóság, illetve a pénzekkel történő elszámolás rendben legyen. Egyszerűsítettük azokat az eljárásrendeket is, amelyek a Leader-csoportok működésével, az általuk végzett munkával kapcsolatosak – hangsúlyozta a tárcavezető.
A következő hetekben újabb ellenőrzések indulnak, több ügyet a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.