Újabb HM-es lakásbotrány

Csalás és hűtlen kezelés gyanúja merült fel egy újabb, volt honvédelmi minisztériumi vezető szolgálati lakásával összefüggésben – értesült lapunk. Az MSZP-s Juhász Ferenc minisztersége idején az egyik helyettes államtitkár úgy kapott luxuslakást a honvédelmi tárcától, hogy hamis adatokat adott meg az igényléshez szükséges papírokon. Az ingatlan egyébként gyanús körülmények között,  több mint hetvenmillió forintért került állami tulajdonba.

2011. 05. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb lakásvásárlási ügyben vizsgálódhat hamarosan a Legfőbb Ügyészség – tudta meg lapunk. Juhász Ferenc szocialista politikus, egykori honvédelmi miniszter egyik volt helyettes államtitkára ellen ugyanis felmerült a csalás gyanúja, mert hamis adatokat adott meg az egyik hivatalos okmányon, hogy szolgálati luxuslakáshoz jusson a honvédelmi tárcától. A nyugállományú vezérőrnagy 2004 áprilisában egy nagyobb szolgálati lakás bérlése érdekében úgy nyilatkozott egy lakásigénylő lapon, hogy sem ő, sem a házastársa nem vásárolt önkormányzati vagy honvédségi bérlakást. Valójában házastársa 1990-ben vett az önkormányzattól egy 66 négyzetméteres lakást Óbudán.
A kísértés persze nagy lehetett, hiszen a volt államtitkárnak ezek után egy 153 négyzetméter alapterületű, ingatlanok összevonásával kialakított luxuslakást adtak bérbe a III. kerületi San Marco utcában, amelyről 2004 áprilisában kötöttek bérleti szerződést. A lakást értesüléseink szerint több mint 70 millió forintért vette az állam, hogy azután a HM vagyonkezelésébe kerülhessen.
Úgy tudjuk, hogy az ügyben Csampa Zsolt, a parlament honvédelmi bizottságának korrupciós ügyeket vizsgáló albizottságának fideszes elnöke bejelentést tesz a Legfőbb Ügyészségen.

*

A San Marco utcai lakás állami tulajdonba kerülésével kapcsolatban ugyanakkor felmerül a hűtlen kezelés gyanúja is, amelyről szintén tájékoztatják a vádhatóságot. A botrányról a Hír TV ma este kezdődő Célpont című riportműsora közöl további részleteket.
Ismert, Hende Csaba honvédelmi miniszter nemrég tájékoztatta Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztost a HM felső vezetőinek szolgálatilakás-vásárlásairól. A kormánybiztos húsz ilyen ügyet vizsgál, amelyről kérdéseket tett fel a honvédelmi tárca vezetőjének. A válaszokból kiderül, mindegyik vizsgált esetben úgy jutottak értékes állami ingatlanhoz a szaktárca tisztségviselői, illetve a honvédség főtisztjei, hogy előzőleg már rendelkeztek szolgálati lakással. Sok esetben a hatályos jogszabályoktól eltérően, miniszteri engedéllyel, illetve a HM központi lakásbizottságának hozzájárulásával jelölték ki határozatlan idejű bérlésre, és idegenítették el az ingatlanokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.