Újabb iszapper kezdődött

MTI
2011. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött a vörösiszap-katasztrófa következtében elhunyt házaspár fiának és két unokájának a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ellen indított kártérítési pere tegnap a Fővárosi Bíróságon. A család összesen 18 millió forintot kér a cégtől. Ismert, a társaság iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át, amelynek következtében a vörösiszap három környező települést elöntött, tíz halálos áldozatot követelve.
A tegnapi tárgyaláson ismertették, a Kolontáron élt idős pár férfi tagja 30-40 százalékos égési sérüléseket szenvedett. A kereset szerint ez játszott közre abban, hogy a férfi néhány nappal később elhunyt. A régóta beteg idős ember fél órán át állt az iszapban, mire ki tudták emelni az ablakon keresztül az épületből.
Feleségét az áradat sodorta el, holttestét a családi háztól három kilométerre találták meg. – Harminc kilométeres óránkénti sebességgel hömpölygött az iszapfolyam, az ott élő embereknek semmi esélyük nem volt, hogy életben maradjanak – emlékezett a tragédiára Szanyi János, az elhunyt pár fia.
Az egyik unoka, Szanyi Gyöngyvér megjegyezte, apjához hasonlóan ő is pszichiáterhez jár a tragédia óta, mert nagyon megviselték a történtek.
Pál Kinga, a Mal Zrt. jogi képviselője vitatta a kártérítés jogalapját és ellenkeresettel élt. Álláspontja szerint a cég minden törvényi előírást betartott. Hozzátette, a tragédia egy rajtuk kívül álló ok, a megszokottnál háromszor több esőzés miatt következett be. A pert októberre napolták el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.