Újabb leszámolások Mexikóban

Hírösszefoglaló
2011. 05. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkínoztak és agyonlőttek három rendőrt Mexikóban, az Egyesült Államokkal határos Chihuahua államban, a holttestüket szombaton találták meg – írja a helyi hatóságok jelentése alapján a távirati iroda. Az áldozatok egyike Ascención település rendőrfőnöke volt, a másik két egyenruhás testőrként vigyázott rá; a három férfit pénteken rabolta el hét fegyveres Casas Grandesben. Ascenciónban néhány hónapja a település lakói kíméletlen harcot hirdettek a rendőri korrupció ellen, tucatnyi ügynököt menesztettek, és saját kezükbe vették a környék közbiztonságának ellenőrzését.
Chihuahua államban két rivális drogkartell, a Juárez és a Sinaloa vív egymással évek óta könyörtelen harcot a befolyási övezetekért, mindkét csoport az Egyesült Államokba vezető csempészútvonalakat akarja ellenőrzés alá vonni. A bandaháborúban már több ezer embert öltek meg.
Chihuahua államban tizenegyezren vesztették életüket azt követően, hogy Felipe Calderón mexikói elnök hadat üzent a szervezett bűnözésnek, és a drogkartellek elleni harcban a hadsereget is bevetette. A latin-amerikai országban már több mint negyvenezer halottja van a bűnbandák leszámolásainak.
A szintén mexikói Oaxaca államban politikai csatározás áldozata lett az a kilenc ember, akinek holttestét ugyancsak szombaton találták meg Santiago Choapan településen.
A rendőrség szerint a történtek hátterében a tavalyi önkormányzati választások állnak, amelyek eredményeit a szabálytalanságok miatt megsemmisítették, majd új voksolást írtak ki. A Santiago Choapanba tartó áldozatok épp az új választások előkészületeit ellenőrizték volna, amikor a városba vezető út mellett agyonlőtték őket. A körzetben két politikai csoport vetélkedik egymással a hatalomért, az egyiket Dámaso Nicolás, az Intézményes Forradalmi Párt (PRI) volt önkormányzati képviselőjének a családja irányítja, míg az ellenlábasok vezetője César Mateos, a baloldali Demokratikus Forradalmi Párt (PRD) jelöltje.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.