Újragondolt négyes

Dombi Rudolf keresztülhúzta Storcz Botond számításait – egész röviden így foglalhatjuk össze a hét végi férfi kajak válogató tanulságait. Az Építők kajakosa ugyanis ezer méteren egyesben és párosban – Kökény Rolanddal – is győzött, ami után a szövetségi kapitány nem hagyhatta ki az általa kijelölt négyesből, amelyet így Dombi, Gyökös Lajos, Szalai Tamás, Boros Gergely öszszeállításban nevezett be a jövő hét végén esedékes racicei Világkupára. Ami ugyan nem sorsfordító világverseny, a hajóban ülőknek mégis nagy esélyt jelent, hiszen ha jól lapátolnak, akkor nehéz lesz őket kimozdítani belőle.

2011. 05. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Storcz Botond a késő őszi és a kora tavaszi edzőtáborok tapasztalatai alapján eredetileg a Szalai Tamás, Gyökös Lajos, Kucsera Gábor, Boros Gergely összeállítású négyest álmodta meg erre az évre. A gyakorlat azonban átírta az elméletet. Betegség – egyesek szerint csupán rossz formája miatt – Kucsera nem indult a hét végi válogatón, Dombi pedig úgy szerepelt, ami után lehetetlenség lett volna kihagyni.
Persze már az is kisebb meglepetés, hogy Dombi egyáltalán kimaradt a kapitány elképzeléseiből. Tavaly ugyanis kis túlzással köréje építették a négyest, s ő volt az egyetlen a teljes férfi kajakos csapatból, aki két olimpiai számban indult a poznani világbajnokságon. Ám sem négyesben, sem kétszázon Beé Istvánnal nem jutott döntőbe, így talán ő lett az egyik bűnbak. A hét végén bizonyította, hogy jó versenyzőalkat. Nem csupán ezren nyert egyesben és párosban, kétszázon is befutott harmadiknak, s ötszázon is bejutott a döntőbe, ahol csupán – mint mondta – azért nem indult el, mert nem akart sérülést kockáztatni.
– Meglepődtem, amikor a sevillai edzőtábor után kihagytak a hajóból, mert az időre menések során az első háromban benne voltam. Ám a sport nem arról szól, ha valakit kellemetlen döntés ér, akkor sértődötten félreáll. Tudtam, hogy a válogatón még van esélyem bizonyítani, s ez nagyon inspirált – mondta az érdeklődésünkre Dombi. Aki látszólag túlnyerte magát azzal, hogy meglepetésre kettesben megverték Kammerert és Vereckeit. – A párossal csak be akartam biztosítani magam, alátámasztani a jó szólóeredményt. Nagy sikernek tartom, hogy elsők lettünk, de én elsősorban a négyesbe akartam bekerülni. Nem kizárt, hogy a második válogatón is lenne esélyünk Kameráék ellen, de tanultam az elmúlt évből, amikor a már összeállt kvartettből páran a kettes felé kacsingattak, ami megbontotta az összhangot. Egyikünknek sincs szükségünk arra, hogy Zoliékkal csatázzunk. Ők készüljenek nyugodtan a vb-re, nekünk az a dolgunk, hogy a négyes minél jobban fusson alattunk.
Ez alapján Kökény győztesen is vesztese lett a szegedi viadalnak, hiszen nem került be a négyesbe. Mi alapján? – tehetjük fel a kérdés. S bizony szinte képtelenség összehasonlítani az egyes eredményeket. Egyesben Dombi mögött Bozsik Gábor lett a második, Dombvári Bence a harmadik, Szalai a negyedik, Gyökös Lajos csak a B döntőbe került be, Boros a C-be, viszont nyert ötszázon. Bozsik idén az egyesre összpontosít, amivel megkönnyíti a kapitány dolgát. Dombvárit a negyedik lyukba termeténél fogva nem lehet beültetni, de hogy miért nem ő került a másodikba, s miért Gyökös, amögött talán nem csupán szakmai szempontok húzódnak. Arról nem is beszélve, hogy két éve, amikor Kucsera mögött második lett szólóban, akkor Storcz kihagyta Gyököst a négyesből, most viszont ragaszkodik hozzá.
Nehéz feladat, egyúttal létkérdés a jó négyes összeállítása. Az elmúlt két évben nem igazán sikerült, idén a kapitány véletlenül se szeretne hibázni.
– Racicéban a Dombi, Gyökös, Szalai, Boros egység indul. Ha nem a várakozásainknak megfelelően teljesít, akkor a második hazai válogatóra változtathatok az összeállításon. Ott másoknak lesz alkalmuk kihívni ezt a hajót, a győztest nevezzük az Eb-re. A kontinensviadal után elméletileg ismét van lehetőség cserére, de addigra jó lenne megtalálni az ideális legénységet – beszélt a menetrendről a kapitány.
Jelen állás szerint Kökény és Kucsera köré épülhet a rivális kvartett – mondjuk Dombvárival és Gönczy Gáborral kiegészülve –, persze akik most hoppon maradtak, nyilván a párosról sem mondanak le önként.
Pezseg a víz, meglátjuk, ki bírja a versenyt szuflával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.