Újrakezdik a tüntetést a fegyveresek

Bákonyi Ádám
2011. 05. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken a korábbiaknál is nagyobb szabású demonstrációt tartanak a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek, ha addig nem sikerül megállapodniuk a kormánnyal az új életpályamodellről és a korkedvezményes nyugdíjról. A rendőröket, katonákat, tűzoltókat, vámosokat, börtönőröket, polgári védelmi dolgozókat képviselő szervezetek Hivatásunk védelmében címmel április 11-e óta folytatják tiltakozó akciósorozatukat, amit a húsvéti ünnepek, a ballagások és az érettségi vizsgák miatt függesztettek fel. Most azért kezdik újra a demonstrációt, mert közlésük szerint a „tűzszüneti” időszak alatt hiába kezdeményeztek egyeztetéseket, a kormány nem tárgyalt velük.
– Nem a demonstráció, hanem a megállapodás a célunk, ugyanakkor tagságunk egyértelmű elvárása, hogy elérjük követeléseinket – mondta Kónya Péter. A demonstrációs bizottság elnöke hangsúlyozta, a tervezett tiltakozást az utolsó pillanatban is készek lefújni vagy „örömünneppé” változtatni.
A kormány álláspontja szerint a fegyveres és rendvédelmi dolgozókat új életpályamodell bevezetésével kell érdekeltté tenni abban, hogy negyvenévesen ne vonuljanak nyugdíjba, hanem minél tovább maradjanak az állomány tagjai. A korkedvezménnyel élve ugyanis éppen az a réteg hagyja ott a pályát, amely a legtöbb tudással, tapasztalattal bír, amely a legtöbbet adhatná a fiataloknak. A Belügyminisztérium szerint korábban hiába kérték, a szakszervezetek nem tettek javaslatokat a hivatásosok új életpályamodelljére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.