időjárás 16°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Újraválasztották Pálinkást

Vass-Gabay Dorka
2011.05.13. 22:00

Újabb három évre nyerte el a Magyar Tudományos Akadémia elnöki tisztségét Pálinkás József, akit tegnap jelentős többséggel választott meg a grémium. A 181. közgyűlés döntött a vezetőségről s a közgyűlési tagokról is. A régi-új elnök jóval kisebb számú, hatékonyabban működő költségvetési intézményeket ígér.

Nagyon széttagolódott a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóhálózata, amelynek sokkal kisebb számú, ám hatékonyabban működő költségvetési intézményekre van szüksége – hangsúlyozta újraválasztása után tartott tájékoztatóján Pálinkás József elnök. Jelenleg 59 költségvetési intézmény tartozik az Akadémiához, köztük vannak egészen kicsi, tanszékméretű intézetek, de nagy, a világban szokásos kutatási intézetekhez hasonló méretűek is – mondta az elnök, aki rendkívüli közgyűlést hívott össze decemberre azért, hogy közös gondolkodás eredményeként újítsák meg a kutatóhálózatot.
Pálinkás József kiemelte, ma Magyarországon a kutatásra, fejlesztésre nem fordítanak eleget, s amit erre költenek, azt sem teszik hatékonyan. Ám ha ők az Akadémiánál ezt megoldják, elvárják, hogy e törekvésükben a mindenkori magyar kormány támogassa őket, s tegye lehetővé, hogy Magyarországon a kutatás-fejlesztés és az innováció világos, áttekinthető, illúzióktól mentes rendszerben valósuljon meg. Az illúzióktól való mentességet azért szükséges kiemelni, mert az innováció minduntalan történő szajkózása mellett legkiválóbb kutatóink közül sokan mennek el külföldre, mivel Magyarországon nincs lehetőség a számukra – hangsúlyozta az MTA elnöke. Véleménye szerint a jelenlegi költségvetési támogatáshoz képest az Akadémiának 5,1 milliárd forint többlettámogatásra van szüksége ahhoz, hogy egy olyan erős intézményhálózatot ki tudjon építeni, amely egyenrangú lehet más európai intézményekkel. – Amikor azt kérjük, hogy jelentősen növekedjen a felfedezőkutatások támogatása, azt is ígérjük, hogy a már megkapott támogatást a jelenleginél hatékonyabban használjuk fel – fogalmazott Pálinkás József.
A grémium Dudits Dénest élettudományi alelnöknek, Csépe Valériát főtitkárhelyettesnek, Németh Tamást főtitkárnak, Szász Domokost természettudományi és Maróth Miklóst társadalomtudományi alelnöknek választotta.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.