Ukrán megfigyelés

2011. 05. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) komolyan foglalkozni kezdett azokkal a kárpátaljaiakkal, akiknek a zsebében két ország állampolgárságáról szóló igazolvány lapul – írja szombaton megjelent tudósításában az ua-reporter.com hírportál, amely megállapítja azt is: a kérdésben megszólaló politikusok megítélése szerint a kettős állampolgárság Ukrajna nemzetbiztonságát veszélyezteti, és az érintett személyek felelősségre vonását követelik. Az SZBU megyei főosztályának közleményére hivatkozó hírportál szerint 2011. április 21–28. között Magyarország ungvári főkonzulátusának épületében mintegy húsz ukrán állampolgár tett hűségesküt a magyar köztársaságnak, és vette át a magyar állampolgárság visszaszerzéséről szóló okmányt. A dokumentum tartalmazza az állampolgári eskü szövegét, amivel az azt aláírt személy hazájának ismeri el Magyarországot, s azt erejének, képességeinek megfelelően védi és szolgálja. A hírportált a nemzetbiztonsági főosztály arról is tájékoztatta, hogy a hatályos törvények esetleges megsértésének feltárása, illetve a megsértés tényének dokumentálása érdekében az SZBU munkatársai több olyan ukrán állampolgárt is kihallgattak, akik feltételezéseik szerint már megkapták a magyar állampolgárság visszaadásáról szóló okmányt. Ezeknek a személyeknek a kihallgatása minden esetben a beleegyezésükkel történt.
A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, Kovács Miklós szombaton hangsúlyozta: az ukrán állam egyik szerve, az SZBU megsértette az ország alkotmányát és az emberi jogok biztosításáról szóló több nemzetközi szerződést, amelyeket Ukrajna is aláírt. Potápi János Árpád, a magyar parlament nemzeti összetartozás bizottságának elnöke szombaton elmondta: az Országgyűlés bizottsági ülésein foglalkoznak a héten a kárpátaljai magyarokat érintő atrocitásokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.