Uniós támogatást is veszélyeztettek

Csalás, hűtlen kezelés és sikkasztás is felmerülhet a Magyar Agrárkamaránál eddig elvégzett átvilágítás nyomán – mondta lapunknak Budai Gyula kormánybiztos, aki tegnap kapta meg az ezzel kapcsolatos dokumentumokat a Vidékfejlesztési Minisztériumtól. Az iratok szerint az agrárkamara 390 millió forint uniós forráshoz jutását is veszélyeztették annak érdekében, hogy megjutalmazhassák a szervezet főtitkárát.

Dénes Zoltán
2011. 05. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valószínűleg hűtlen kezelés, csalás és sikkasztás gyanújával tesz feljelentést Budai Gyula elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztos a Magyar Agrárkamaránál lefolytatott gazdasági átvilágítással kapcsolatos, tegnap kézhez kapott dokumentumok alapján. A kormánybiztos megkeresésünkre elmondta: Ebele Ferencnek, az agrárkamara főtitkárának visszafoglalkoztatási ügye miatt ismeretlen tettes ellen, hűtlen kezelés gyanújával, s a főtitkárral szemben csalás miatt tesz majd feljelentést. A Poprády Géza agrárkamarai biztos által feltárt másik ügyben – amely ugyancsak a főtitkárt érinti – sikkasztás gyanújával fordul a rendőrséghez, mivel a kamara vezetője nem tudott elszámolni az elmúlt tizenöt hónapban felhasznált kétmillió forintnyi üzemanyaggal.
A Vidékfejlesztési Minisztérium a múlt héten közölte, hogy Poprády Géza megállapítása szerint a kamara és Ebele Ferenc főtitkár az elnökség döntése alapján jó erkölcsbe ütköző, jogosulatlan előnyöket biztosító szerződéseket kötött. Ebele Ferenccel 2008 decemberében négy évre szóló szerződést kötött a szervezet havi 750 ezer forintos fizetéssel, pluszjuttatásokkal és szolgálati járműre való jogosultsággal. A határozott idejű szerződést két évvel a lejárat előtt, tavaly novemberben közös megegyezéssel megszüntették. Emiatt a kamara december végén kifizetett a főtitkárnak egyévi munkabérének megfelelő összeget, 11,2 millió forintot és 750 ezer forint jutalmat. A felek a szerződés felbontásával egy időben, 2010. november 29-én újabb, ezúttal határozatlan idejű munkaszerződést kötöttek egymással, így Ebele Ferenc jelenleg is a Magyar Agrárkamara főtitkára. Súlyosbítja a helyzetet az a tény, hogy az említett 11,2 millió forintot egy uniós pályázat keretéből tervezték kifizettetni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal (MVH), ám utóbbi ezt nem elszámolható juttatásnak minősítette, így megtagadta az erre vonatkozó pályázat teljes támogatásának kifizetését. Emiatt a szervezet egy ideig nem juthatott hozzá közel 390 millió forint uniós támogatáshoz sem, ami az elvégzett tájékoztatási feladatok miatt járt volna a kamarának.
Ebele Ferenc közleményben tiltakozott a fenti vádakkal kapcsolatban, mondván, a kamara a nyugdíjba vonulására tekintettel folyósított számára egyévi járandóságot. Viszszafoglalkoztatását pedig azzal magyarázta, hogy a szervezet elnök nélkül maradt, s ezért szükség volt tapasztalataira. Ami a benzinpénzt illei, a 15 hónap alatt elautózott kétmillió forintot annak lehet betudni – áll a a közleményben –, hogy naponta utazott veszprémi lakhelyéről Budapestre, és tartotta a kapcsolatot a 19 megyei kamarával is. A főtitkár – zárult közleménye – Renault Laguna, 2000 köbcentis motorral felszerelt autóval közlekedik, amely hivatalosan 10 liter üzemanyagot fogyaszt száz kilométerenként. Budai Gyula ezzel kapcsolatban lapunknak kifejtette: nem feltétlenül az összeg nagysága a meglepő, hanem az, hogy ezzel a főtitkár nem tudott elszámolni, hiszen – tette hozzá – a Mol által az tulajdonosnak leadott elszámolás és az Ebele Ferenc vezette útnyilvántartás között ekkora eltérés mutatkozott. Vagyis – fejtette ki – ez esetben jogosan vethető fel a sikkasztás gyanúja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.