Vádlottak padján a csalók

Hírösszefoglaló
2011. 05. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vádlottak meghallgatásával megkezdődött tegnap a Miskolci Városi Bíróságon a Fészekrakó-programhoz kapcsolódó milliárdos nagyságrendű visszaélések egyik büntetőpere. Ez egyike annak a 17 ügynek, amelyben összesen 150 embert vádol az ügyészség milliárdos nagyságrendű csalással és okirat-hamisítással. A tegnap kezdődött per elsőrendű vádlottja egy ügyvéd, aki nem jelent meg a tárgyaláson. Rajta kívül hitelközvetítők, vevők és az ügyintézésben közreműködők kerültek a vádlottak padjára.
Káli Sándor, Miskolc volt szocialista polgármestere 2009 júliusában jelentette be, hogy milliárdos nagyságrendű, bűnszövetkezetben elkövetett csalás történt a Fészekrakó-programhoz kötődően. A városban 2005-től sokan úgy vásároltak ingatlant, főleg az avasi lakótelepen, hogy ahhoz szociálpolitikai (szocpol) kedvezményt és hitelt vettek igénybe. A hitel felvételéhez állami kezességvállalást kértek, többen azonban hamis jövedelemigazolásokat szereztek be, így kapták meg a kölcsönt, és költözhettek be a lakásokba.
Szabó József, a Borsod Megyei Bíróság szóvivője elmondta: a cselekmény minősítése a vádirat szerint az eladók és a vevők esetében jelentős kárt okozó csalás bűntette, valamint magánokirat-hamisítás vétsége, a közvetítők és az ügyvéd esetében pedig jelentős kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette, illetve többrendbeli magánokirat-hamisítás vétsége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.