Vallomás helyett már ítélet?

Bár a cselgáncsozók januári, bakui Világkupa-versenyén, majd februárban a budapesti Hungária-kupán Ungvári Attila szolgáltatott pozitív mintát a doppingvizsgálaton, az Ungvári-ügyből a hét elején immár kimondva is Taraba-ügy lett. Az ellene felmerült vádat, amely szerint szerepe lehetett abban, hogy versenyzőtársa fennakadt a két ellenőrzésen, Taraba Sándor tegnap két poligráfos vizsgálat eredményével kívánta cáfolni.

2011. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dzsúdósaink állhattak bármely világverseny előtt, s jöhettek haza bárhonnan temérdek éremmel, a sportágban még nem volt olyan nagy érdeklődést kiváltó, hazai sajtótájékoztató, mint amilyet tegnap a 73 kg-os súlycsoport világranglistáján 58. helyezett, eddig egy Világkupa-bronzzal rendelkező 27 éves versenyzője, Taraba Sándor hívott össze. Az ügy több mint kellemetlen. A világranglistán hatodik, s az eddig olimpiai éremesélyesünkként számon tartott Ungvári Attila az év elején két doppingellenőrzésen is fennakadt, ám a versenyzőt és a magyar szövetséget is képviselő Ruttner György ügyvéd meggyőződése szerint a tiltott szerek tudtán kívül kerültek a szervezetébe, és a tavaly Eb-bronzérmes dzsúdós hazai rivalizálás áldozata lett. Az ügyben már büntetőeljárás is indult, és nyomozati szakaszban van. A szövetség és a jogász is óvakodik attól, hogy Ungvári első számú hazai vetélytársát konkrétan meggyanúsítsa, ám meglehetősen egyértelmű, hogy Taraba Sándorra vetült az árnyék.
A tegnapi sajtótájékoztatóján az érintett jogi képviselője, Kőrösi Tibor bejelentette, hogy Taraba a közelmúltban két poligráfos vizsgálaton is „átment”, március 18-án és április 9-én, s a másodiknak a Magyar Judoszövetség (MJSZ) felszólítására tett eleget. Czinege József, a cselgáncsozó edzője ehhez hozzáfűzte: az MJSZ ehhez a feltételhez kötötte, hogy Taraba elindulhasson az április végi, isztambuli Európa-bajnokságon. Ugyanakkor a szövetség azt
sem erősítette meg, hogy Tarabával egyáltalán vizsgálatot végeztetett el.
Kőrösi Tibor felsorolta, hogy védence a hazugságvizsgálat során milyen kérdéseket kapott, többek között: tett-e doppingszert Ungvári Attila italába vagy ételébe, megkínálta-e ilyen étellel vagy itallal, illetve megkérte-e valamelyik sportolótársát, hogy ezt tegye meg helyette. A második vizsgálat során is rákérdeztek arra, összejátszott-e valakivel, van-e tudomása arról, hogy mikor került Ungvári szervezetébe a tiltott szer, illetve meg tudja-e nevezni, aki bejuttatta azt. Ez utóbbira adott nemleges válasznál – ebben az egyetlen esetben – a poligráf megtévesztésre utaló reakciót mutatott ki. Erre azonban Taraba azonnal magyarázattal szolgált: csak elképzelése van arról, hogy ki juttathatta be a doppingszert Ungvári Attila szervezetébe: maga a versenyző. S úgy gondolja, hogy a doppingolásról még egy személy tudhat.
„Ha elfogadjuk a két különböző szakértő által készített hazugságvizsgálat eredményét, akkor megállapíthatjuk: Taraba Sándor soha nem csempészett doppingszert Ungvári Attila ételébe vagy italába, és nem is játszott össze senkivel azért, hogy a szervezetébe doppingszert juttassanak” – fogalmazott Kőrösi Tibor.
Pikáns helyzetként a sajtótájékoztatón a hallgatóság soraiban jelen volt Ungvári Attila, testvére, a háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós, valamint edzőjük, Bíró Tamás is, de nem túl szerencsésen egyikük sem kívánt nyilatkozni vagy kommentálni az elhangzottakat. Taraba Sándor elmondta, Attilával korábban rengeteget beszélgettek, de a viszonyuk ma már csak a köszönésre korlátozódik.
Az ügyhöz kapcsolódik, hogy a Magyar Judoszövetség a sajtótájékoztató előtti napon – minden bizonnyal időzítve – bejelentette, fegyelmi vizsgálatot indít Taraba ellen, erről azonban a versenyzőt nem értesítette, miként arról sem, hogy miért kezdeményez eljárást ellene. S ez tegnap sem volt publikus. Ruttner György hétfői állítását, mely szerint az UTE a vizsgálat lezártáig nem nevezi a cselgáncsozóit a nemzetközi versenyekre, Czinege József cáfolta. A tréner egyúttal megjegyezte, olyan érzése van, mint amikor A tanú című filmben a főhőssel fel akarják olvastatni a vallomását, de kiderül, hogy az már az ítélet… Kőrösi Tibor kérdésünkre, megfordult-e a fejében, hogy rágalmazás miatt ellentámadásba menjenek át, a következő választ adta: „Igen, megfordult, de először megvárjuk, hogy lezáruljanak a vizsgálatok, így a rendőrségi is. S majd akkor eldöntjük, hogy esetleg milyen jogi ellenlépéseket teszünk.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.