Világsztárokkal építi imázsát Kadirov

Világsztárok jelenlétében avatták fel tegnap Groznijban a mostani elnök apjáról, Ahmad Kadirovról elnevezett, harmincezer nézőt befogadó stadiont. Csecsenföld mindenható ura ezzel is bizonyítani kívánja, hogy a köztársaságban stabilizálódott a helyzet, s nem kisebb célt tűzött maga elé, mint hogy idehozza a 2018-as labdarúgó-világbajnokság egyik meccsét.

Stier Gábor
2011. 05. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ramzan Kadirov már többször bizonyította, hogy Csecsenföld mindenható ura. Az apja elleni 2004-es merénylet után Moszkva rábízta a kis kaukázusi köztársaságot, amelyet a fiatal Kadirov 2007 óta kemény kézzel elnökként irányít. Kiszorította Csecsenföldről a szeparatistákat, akik nagyobb akcióikat ma már főképp a szomszédos köztársaságokra és az orosz területekre koncentrálják. Gőzerővel folyik az újjáépítés is, s a Moszkvából érkező pénz látványosan tünteti el az évtizedes háború nyomait. Alattvalóinak lojalitását a fegyveres rendőrök mellett a hétköznapi élet normalizálásával igyekszik megnyerni. Nem felejti el azt a római igazságot sem, hogy a nyugalomhoz hosszú távon legfőképpen kenyér és cirkusz kell. A munkanélküliség ugyan még majd 50 százalékos, marad hát a cirkusz. Nagy csinnadrattával épült már akvapark, Disneyland, modern szállodák és pizzériák, tartottak nagyszabású rockfesztivált s a muzulmán keretek között divatbemutatót is. Kadirov azonban még többre, a világ elismerésére vágyik. Mindenáron be akarja bizonyítani, hogy Csecsenföld Oroszország virágzó és biztonságos szeglete. Ezért hívta néhány éve Groznijba példaképét, Mike Tysont, most pedig a futball révén öregbítené országa hírnevét.
Diego Maradona, Franco Baresi, Alessandro Costacurta, Luís Figo, Jean-Pierre Papin, Cristian Vieri, Ivan Zamorano és Fabien Bartez is pályára lépett tegnap azon a gálán, amellyel megnyitották Groznij új, modern stadionját. Az orosz és csecsen futballisták mellett helyi vezetőkkel felálló ellenfelet természetesen maga Ramzan Kadirov vezette a pályára.
Csecsenföld elnöke az idén már harmadszor lepi meg világsztárokkal a helyi futballrajongókat. Az első, komoly médiaérdeklődést kiváltó húzása az volt, hogy az orosz első liga alsóházában tanyázó Tyerek Groznij trénerének szerződtette az egykori világsztárt, Ruud Gullitot. Az edzőként még nem nagyon bizonyító, ám igazi vagány hírében álló holland ász nem hazudtolta meg magát, s a most indult szezon előtt szinte gondolkodás nélkül belecsapott Kadirov tenyerébe. Mert ki más lenne a Tyerek elnöke, mint az államfő? A Getafétól elcsábított spanyol Victor Munoznak ki sem kellett csomagolnia a bőröndjét, repülhetett is vissza. Kadirov jól gondolkozott, Gullitra azonnal lecsapott a sajtó. Így Kadirov ország-világnak elmondhatta Gullitról, hogy igazi férfi, aki nem dől be a hazugságoknak, s eljött a csodálatos Csecsenföldre, amely az elnök szerint nemcsak Oroszországon, hanem az egész világon a legbiztonságosabb hely. Gullit sem maradt adós a szép szavakkal, s elmondta, a Kaukázusról terjesztett sztereotípiák távolról sem felelnek meg a valóságnak, a csapatnak pedig szinte egyáltalán nincs gyenge pontja. Ezután akár fel is szállhatott volna a legközelebb Amszterdamba induló gépre, hiszen a dolgát elvégezte. Ám maradt, s még az is lehet, hogy a Tyerekkel előbbre lép a legutóbbi években megszokott 12. helyről.
Ezután, március elején a Romariót, Dungát, Cafut és Bebetót felvonultató brazil öregfiúk vendégeskedtek Csecsenföldön. Hiszen hogyan is ünnepelhetné máshogy hatalomra jutásának ötödik évfordulóját és újraválasztását egy igazi keleti kényúr, mint hogy a világsajtó érdeklődésétől kísérve kedvenc futballistáival együtt fut ki a grozniji stadion gyepére? Kadirov ugyanis nemcsak szórakoztatni, hanem szórakozni is akar. A világhírű futballisták csak az elnök mindenhatóságát és Csecsenföld felvirágzását egyszerre bemutatni hivatott show kellékei. A főszereplő a 34 éves Ramzan Kadirov, aki lehozza népének a csillagokat, de két gólt is rúg a 2002-es világbajnokság legendáinak, s ráadásként lezginkát jár a szünetben. Az elnök vezette, pocakos csecsen kormánytisztviselőket felvonultató csapatot a közelmúlt orosz labdarúgásának nagyjai mellett olyan sztárok erősítik, mint a már említett Gullit és Lothar Matthäus, aki ismét bizonyítja, hogy némi pénzért mindenre kapható. A vendégek arra is ügyelnek, hogy ők maguk se halványíthassák el a házigazda fényét. Így aztán Kadirov annak ellenére lő két gólt, hogy emellett elhibáz két büntetőt is. A brazilok nem nagyon értették, hogy a pénzen kívül mit is keresnek Groznijban. Hiába, ők nem hallhatták, amint meccs közben a fiatal szurkolók a lelátón arról áradoznak a külföldi újságíróknak, hogy „Ramzan számukra minden, s ha elvennék őt a csecsenektől, semmijük nem maradna”.
Tény, hogy Kadirov ért el eredményeket. A köztársaság immár hivatalosan nem a terroristaellenes hadműveletek színtere, manapság valóban a Kaukázus legnyugodtabb helye, s Groznijban és a nagyvárosokban a háború sebeit is eltüntették. A téren, ahol a szovjet időkben az elnöki palota állt, az elnök felépíttette Európa legnagyobb mecsetjét, a főutcát kettéosztotta, s az egyik felét apjáról, a másikat Putyinról nevezte el. Egyre-másra nyílnak olasz, kínai éttermek, az Arena City szobáiban hidromasszázs van, török és koreai cégek pedig felhőkarcolókat építenek. A homlokzat tiszta, csillog, mögötte azonban ott parkolnak a fegyveresekkel teli, sötét üvegű autók. Csecsenföldön Kadirov kezében futnak össze a szálak, s ő nyitja-zárja a pénzcsapokat. Mindenható úr nagyra törő tervekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.