Vitézy László filmrendező nagydíja

Tölgyesi Gábor
2011. 05. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap a Parlamentben a Bécsi Európai Akadémia nagydíját vehette át Vitézy László filmrendező Günter Bögl akadémiai társelnöktől. A magyar művészt Rüdiger Stix, a bécsi országgyűlés nyugalmazott frakcióvezetője méltatta, Alois Mock volt osztrák alkancellár és egykori külügyminiszter, a Bécsi Európai Akadémia korábbi nagydíjasa levélben köszöntötte.
A Bécsi Európai Akadémiát 1962-ben alapították, évente egy alkalommal a kontinens politikai és szellemi életének egy kiválóságát jutalmazza. Idén több jelölt neve is felvetődött az akadémia lehetséges díjazottjai között, ám Vitézy László munkásságát találták leginkább elismerésre méltónak. A diktatúra idején is olyan filmeket készített, amelyek a szabadság eszményét hirdetik – indokolta Rüdiger Stix a kitüntetést, aki bejelentette: Vitézy László életműve az alpbachi Európai Fórum idei filmprogramja lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.