Vizsgálat egy szívdobbanás alatt

A Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrumában állították rendszerbe azt a hazánkban egyedülálló, kettős sugárzású komputertomográfot, amellyel minden eddiginél gyorsabb és pontosabb képalkotó diagnosztikai módszerrel vizsgálhatók a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek. A szív CT- és a hozzá kapcsolódó MRI-vizsgálat elsősorban a negyven évesnél idősebbeknél javítja a szívinfarktus elkerülésének esélyeit.

2011. 05. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világszínvonalú technológiával gazdagodott a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centruma a félmilliárd forintos, önerőből finanszírozott eszközvásárlás eredményeként. Az országszerte ismert egészségügyi intézetben együtt állítottak rendszerbe egy minden eddiginél hatékonyabb és a korábbiaknál jóval alacsonyabb sugárterheléssel járó, kettős sugárzású CT-t és egy, az egész test vizsgálatára alkalmas MRI- (Magnetic Resonance Imaging) készüléket.
Az így létrejött eszközegyüttes lehetővé teszi, hogy a legfejlettebb képalkotó diagnosztikai háttérrel vizsgálják a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegeket. Arra is alkalmas, hogy gyorsabbak és pontosabbak legyenek a kardiológiai vizsgálatok, és precízebbé váljék a daganatterápiák eredményének kiértékelése. Az ország legmodernebb komputertomográf-berendezésével egyetlen szívdobbanás alatt elvégezhető a szív CT-vizsgálata – állítják a vezető kardiológusok és radiológusok.
– Az új eszköz segítségével gyakorlatilag kockázatmentesen lehet megvizsgálni a szívbetegeket, a korábbi módszerhez képest a felére csökken a sugárterhelés. Pontosabbá válik a diagnózis a rákellenes terápián, a korábbinál jobban követhető a különböző tumorok méretének növekedése, amely megalapozott döntéseket tesz lehetővé. Az új berendezéssel egyetlen vénás injekcióval csökkentett kontrasztanyag-mennyiséggel a testben bárhol el lehet végezni a diagnosztikus minőségű érvizsgálatot, és pontosabbá válik az érelzáródások kezelése is – állítja Bajzik Gábor, az egyetemi egészségügyi centrum orvosigazgató-helyettese.
Tóth Levente, a Kaposi Mór Oktatókórház kardiológus főorvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy az új eszközökkel végzett átfogó szívvizsgálattal hamarabb felismerhető a veszély, és negyvenéves kor felett jelentősen javítja a szívinfarktus és egyéb szívbetegségek elkerülésének esélyeit.
– A legjobb technológiai színvonal eléréséhez és fenntartásához átlagosan hét év után meg kell újítani a gépparkot – figyelmeztetett Repa Imre radiológusprofesszor, az egészségügyi centrum elnöke, a Kaposi Mór kórház főigazgatója. Repa úgy látja: itt az ideje, hogy a kaposvári kórház és a város egyeteme összehangolt egészségügyi ellátási rendszerének eredményeként nyugat-európai színvonalú, komplex ellátásban részesüljenek a somogyi és a dél-dunántúli betegek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.