Vizsgálják a fekete doboz adatait

Hírösszefoglaló
2011. 05. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kényszerleszállás Szingapúrban. Kényszerleszállást hajtott végre a Hong Kong Cathay Pacific légitársaság egyik utasszállító repülőgépe Szingapúrban tegnap, miután az egyik motorja kigyulladt – jelentette az AFP. A városállam nemzetközi repülőtere illetékeseinek közlése szerint az Airbus A330-as típusú gép Szingapúrból szállt fel dzsakartai úti céllal. Háromnegyed órás repülés után hajtott végre kényszerleszállást a szingapúri repülőtéren. Miután az Airbus földet ért, a tűzoltók eloltották a lángokat. A gép százharminchat utasa közül senki nem sérült meg.


Sikerült kinyerni az adatokat a 2009. június 1-jén tengerbe zuhant Air France-gép mindkét fekete dobozából – jelentette a Reuters. A vizsgálattal megbízott francia hivatal (BEA) tegnapi közlése szerint az egyik fekete doboz a repülési adatokat tartalmazza, a másik pedig azt, hogy mi hangzott el a pilótafülkében a katasztrófát megelőző két órában. Ezen információk ismeretében nő az esélye a szerencsétlenség körüli rejtély megoldásának.
A munka néhány hétig tart, az ígéretek szerint a jelentést még a nyáron közzéteszik.
A BEA május elején találta meg az Atlanti-óceánban, háromezer-kilencszáz méteres mélységben a két fekete dobozt. Az Air France 447-es számú járata 228 emberrel a fedélzetén zuhant az óceánba a brazil partoktól körülbelül 1100 kilométernyire. A gépen négy magyar állampolgár és egy felvidéki magyar is utazott.
A korábbi költséges kutatások nem tudták kideríteni, pontosan mi történt az Airbus- (A330-203) géppel, miután nagy magasságban heves zivatarba került. Annyit biztosan tudni, hogy a katasztrófa bekövetkezése előtt a sebességméréssel voltak problémák; egyes feltételezések szerint a repülőgép sebességérzékelője jegesedhetett el, de szakértők szerint ez önmagában nem vezethetett ekkora tragédiához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.