Washingtoni praktikák

Munkatársunktól
2011. 05. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A palesztin állam elismerésére szólította fel az Egyesült Államokat Nabil El-Arabi egyiptomi külügyminiszter. A bejelentés különösen érdekes annak fényében, hogy az értesülések szerint az amerikai diplomácia intenzív egyeztetéseket folytat a független palesztin állam szeptemberi elismerésének megakadályozására. Mint megfigyelők megjegyzik, az ENSZ őszi közgyűlésén nagy eséllyel felvetődik a kérdés, amire a tagországok többsége rá is bólint. A palesztinok célja szakértők szerint a szavazás megnyerésén túl a vezető európai államok támogatásának megszerzése, hogy a világ számára így egyértelművé váljon Izrael elszigetelődése. Ez a lehetőség különösen aggasztja Tel-Avivot és szövetségesét, az Egyesült Államokat is. Diplomáciai forrásokból a spanyol El País úgy tudja, Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő végső kétségbeesésében meglehetősen bátor és elutasíthatatlan rendezési tervet fog bejelenteni május 24-én az amerikai kongresszus előtt, s így próbálja visszatéríteni a palesztinokat a tárgyalóasztalhoz. Washington szintén nem bízna semmit a véletlenre, szintén saját béketerv előterjesztését tervezi, és a tárgyalásokra hivatkozva próbálja megakadályozni, hogy a palesztin állam kérdése az ENSZ közgyűlése elé kerüljön. Nem akar ugyanis olyan helyzetbe kerülni, hogy a nagyok közül egyedül szavazzon a felvetés ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.