Zendülés egy ausztrál menekülttáborban

Hírösszefoglaló
2011. 05. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feldühödött bevándorlók felgyújtottak kilenc épületet egy menedékközpontban tegnap az ausztráliai Sydneyben miután a hatóságok elutasították kérvényüket a menekültstátusra – írta az AFP. A menekülttábor két lakója szerda este felmászott az épületegyüttes tetejére, és tüzeket gyújtott, ez indította el a zendülést. Körülbelül százan lehettek a lázongók. A tűzben felrobbant egy gáztározó is, a detonáció következtében romba dőlt több épület, köztük a tábori mosoda, a konyha, az orvosi központ. A hírügynökség beszámolója szerint a lázongás Villawood menedékközpontban tört ki, ahol olyan bevándorlókat szállásolnak el, akiknek elutasították kérelmét vagy folyamatban van kiutasításuk. Sandi Logan, a hivatal szóvivője elmondta, hogy az incidensben senki sem sérült meg, viszont az őrizetesek tetőcserepeket és bútorokat kezdtek el hajigálni a tűzoltókra, hogy munkájukat akadályozzák.
Az elmúlt években Ausztráliában megnövekedett az Afganisztánból és Srí Lankáról, Indonézián át, bárkákon az országba érkező bevándorlók száma. A BBC idézte az ausztrál kormány kijelentését, amely szerint nemzetbiztonsági szempontból szükség van az internálóközpontokra, amíg a menekültek státusát elbírálják. A bevándorlási politikát bírálók szerint az évekig is elhúzódó fogva tartás kegyetlen és elmebetegséghez vezet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.