Zongoraverseny és ősbemutató a zuglóiakkal

Vakulya Eszter
2011. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ősbemutatóval zárja ifjúsági bérletsorozatát a Zuglói Filharmónia a Művészetek Palotájában. A Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus ma este fél nyolckor a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Liszt Mefisztó-keringője, Ravel Lúdanyó meséi című műve és a Geszthy Veronika szoprán szólójával megszólaló Poulenc Stabat Matere mellett Szalai András fiatal zeneszerző zongoraversenyét mutatja be. A darab szólistája Monostori Gábor zongoraművész lesz, az előadást Antal Mátyás vezényli.
A Mefisztó-keringő Goethe Faustjának azt a jelenetét dolgozza fel, amikor egy falusi kocsmában a Faustnak megtetsző leányt Mefisztó egy hegedűn előadott keringővel babonázza meg.
Ravel műve, a Lúdanyó meséi szintén irodalmi ihletésű: egy 17. századi mesegyűjteményen alapul. Az 1950-ben komponált Stabat Mater Poulenc egyik elhunyt barátja, Christian Bérard emlékére készült; a szerző eredetileg rekviemet tervezett, végül a Fekete Madonnáról is ismert rocamadouri kolostorban szerzett élményei hatására a középkori szekvenciát választotta műve alapjául.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.