A börtön árnya vetül Timosenkóra

Ismét ráijesztett a hatalom Julija Timosenkóra. Az ügyészségen megjelenő exkormányfő a rendvédelmi erők látványos felvonulása miatt sokáig azt gondolhatta, hogy rácsok mögött tölti az éjszakát, végül távozhatott. A közjáték kapcsán az Európai Néppárt, az Európa Tanács és a Kijevbe akkreditált külképviseletek vezetői is felemelték szavukat az ellenzéki politikus mellett, akinek letartóztatása továbbra is ott lóg a levegőben.

Székely Gergely
2011. 06. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabadon távozhatott kedden Julija Timosenko a legfőbb ügyészség épületéből, jóllehet egész nap ott lebegett a feje fölött a letartóztatás veszélye. A volt kormányfő őrizetbe vételéről szóló bírósági döntést a legfőbb ügyészségen folyó kihallgatás során olvasták fel, s a politikus szóvivője szerint már a kihallgatás kezdetén benne volt a levegőben, hogy a nyomozó hatóság valamiféle nagy dobásra készül. Először fordult ugyanis elő, hogy a nyomozói részleg folyosóját, ahol eddig ő és a testőrök a kihallgatás befejezésére várakoztak, most a Berkut rohamosztag 25-30 fekete álarcos, géppisztolyos tagja vette birtokába. A főügyészség hátsó kijáratánál pedig az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) fegyvereseinek kíséretében megjelent a rabszállító gépkocsi is, amire válaszként a parlament ellenzéki frakcióinak tagjai saját gépkocsijaikkal vették körbe, elbarikádozva a távozás lehetőségét.
A volt kormányfő letartóztatásának hőskölteménye ezzel egyelőre véget is ért. Timosenko úgy távozott, hogy a nyomozók közölték vele, hatalmi jogköre túllépésének gyanújával vádat emeltek ellene a 2009 januárjában az ukrán Naftogaz és az orosz Gazprom között megkötött gázszerződés miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.