A családok erősítése a kormány célja

Hírösszefoglaló
2011. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy jó, érzelmileg összetartó családot a politika nem tud pótolni, a kormányzati politika csak ösztönözni tudja a család, mint szeretetközösség megerősítését – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter az Országgyűlési Biztos Hivatalában megrendezett Beteg-gyermek-jogok című konferencián tegnap. A miniszter arra kérte a civil szervezetek, a szakmai közvélemény, a független intézmények képviselőit, hogy erősítsék meg azt a szövetséget, amely a gyermekek nagyobb biztonságát, jólétét célozza. – Ha a gyermekek nagyobb fokú biztonságának, jólétének elérése a cél, akkor nincs olyan ideológiai, politikai és egzisztenciális kérdés, amely elválaszthatna minket egymástól – fogalmazott Navracsics Tibor. A miniszter szerint ha a modern társadalmakban a hagyományos érzelmi közösségek sérülnek, szétesnek vagy válságba kerülnek, a politikának nemcsak lehetősége, hanem sok esetben kötelessége is beavatkozni.
Az eddigi lépésekről szólva – a családi adókedvezményt, a családi pótlék iskolába járáshoz kötését említve – a miniszter azt hangsúlyozta: megpróbálták a családok erősítése révén csökkenteni a gyermekek veszélyeztetettségét. A miniszter a családok stabilizálását nevezte célnak, és azt, hogy ösztönözve legyenek gyermekvállalásra. Navracsics Tibor felidézte: amikor a soros EU-elnökségre készültek és amikor kormányátalakításkor a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a saját misszióját meghatározta, akkor a gyermekek helyzetét, ezen belül a gyermekjogok biztosítását az elsődleges célok között fogalmazták meg.
A konferencián Szabó Máté országgyűlési biztos elmondta: munkatársaival a gyerekek jogaival mindig külön foglalkoznak. A hivatal működtet egy gyerekjogi honlapot is, mert az ombudsman szerint a virtuális térben könynyebb elérni a fiatalokat. Mint mondta: a deviancia, a drog- és alkoholfogyasztás, a szexuális kizsákmányolás jelen van a gyermekek életében. Szerinte a gyermekek jogainak védelmét mindenki fontosnak tartja, de a hatóságok gyakran nem megfelelően járnak el, és a gondok a társadalom hozzáállására is visszavezethetők. A hivatal e problémák jogi vetületét, az intézmények működését vizsgálja, és a jogi ellentmondásokra szeretné felhívni a figyelmet – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.