A Ház búcsúzik Mádl Ferenctől a mai ülésen

Hírösszefoglaló
2011. 06. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tiszteletadással kezdődik az Országgyűlés e heti ülése: a képviselők Mádl Ferencre, a múlt héten elhunyt volt államfőre emlékeznek ma. Ezt követően leteszi képviselői esküjét Jámbor Nándor, aki a parlamenti mandátumáról lemondott jobbikos Samu Tamás Gergő helyére ülhet be.
Két fontos bizottság is létrejöhet. Az egyik a cukorgyárak privatizációját vizsgálná, a másik pedig a gyöngyöspatai eseményeket venné górcső alá. A Ház Szijjártó Péter és Ágh Péter fideszes képviselő javaslata alapján határozhat a parlamenti képviselői tisztséget is betöltő miniszterelnöki biztosok javadalmazásának csökkentéséről. A határozathozatalok után több részletes vitát is lefolytatnak a politikusok, így például a lakásszövetkezeti, a közbeszerzési, a természetvédelmi jogszabály módosításáról, az új számvevőszéki törvényről, valamint arról a fideszes indítványról, amely az ügyészek és a bírák szolgálati viszonyára vonatkozik, továbbá kinevezési moratóriumot rendelne el január elsejéig a bírósági vezetőkre.
Az Országgyűlés kedden időkeretes vitában tárgyalhatja egyes egészségügyi tárgyú törvények módosítását, amely szerint a táppénzen lévők akár soron kívüli ellátásban is részesülhetnének (ez azt a célt szolgálja, hogy a munkavállaló minél gyorsabban újra aktívvá váljon), továbbá szigorodnának a gyógyszergyártókra és -forgalmazókra vonatkozó szabályok.
A képviselők szerdán vitathatják meg az Állami Számvevőszék tavalyi tevékenységéről szóló jelentést és az elfogadásáról szóló határozati javaslatot, egyes közlekedési tárgyú törvények módosítását, a nemzeti adatvagyont érintő törvény megváltoztatását, valamint az előadó-művészeti jogszabály módosítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.