A roma családok felében nincs kereső

A romák várható élettartama jelentősen elmarad a többségétől, a háztartások 55 százalékának pedig egyetlen dolgozó tagja sincs – derült ki a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet kutatásából. A roma származású emberek aktivitása ráadásul elmarad szüleik munkavállalási aktivitási jellemzőitől.

Hírösszefoglaló
2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetlen dolgozó tagja sincs a roma háztartások több mint felének, további egyharmadában pedig csak egy embernek van munkajövedelme, miközben az összes háztartás mindössze 10 százaléka egyszemélyes. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium háttérintézményének felmérése szerint a felnőtt korú romák a teljes népességet meghaladó arányban élnek házas- vagy élettársi kapcsolatban. A szociálpolitikai intézet közleményében arról számolt be: a kutatás tervezését nehezítette, hogy az utolsó öt-tíz évből semmilyen megbízható nyilvántartás nincs a cigány népesség területi és településnagyság szerinti megoszlásáról.
Reális becslés szerint 750 ezer roma él Magyarországon, a legtöbben az ország északi és keleti területén, illetve a Dél-Dunántúlon. Minél nagyobb a település mérete, annál feszültebb a hangulat romák és nem romák között. A legjobb a viszony az ötezer lakos alatti településeken. A kutatás előzetes adatai szerint a romák egészségi állapota összességében sokkal roszszabb, mint a többségi társadalomé. Ebből következik, hogy várható élettartamuk is jelentősen elmarad a többség várható élettartamától. Az országos mutatóknál is rosszabb a cigány társadalom egészségi helyzete a gazdaságilag kevésbé fejlett régiókban: Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon.
A családszerkezetre vonatkozó adatok szerint a cigány háztartások jellemző mérete és gyermekszáma meghaladja az országos átlagot. Az ország fejlettebb területein a cigány háztartások mérete is kisebb. Az előzetes adatok szerint a cigány népességben magasabb a gyermekeket nevelő háztartások aránya, mint a teljes népességben: a három- vagy több gyermekes háztartások aránya megközelítette a 30 százalékot. A felmérés megállapította, hogy csak a szakképzettséggel rendelkező romák körében haladja meg az ötven százalékot azok aránya, akiknek rendszeres vagy alkalmi munkája van. A tanultabb romák munkavállalási rátája megközelíti az ország egészére érvényes foglalkoztatottsági rátát, számuk azonban rendkívül alacsony. A képzettebb romák töredéke dolgozik csak, annak ellenére, hogy korábban már megjelentek a munkaerőpiacon. A megkérdezett felnőtt, roma származású emberek aktivitása jelenleg elmarad szüleik munkavállalási aktivitási jellemzőitől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.