A széthullás felé sodródik Jemen?

Hírösszefoglaló
2011. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb súlyos fordulatot vettek az események az „arab tavasz” dúlta egyik közel-keleti országban, Jemenben: az arab-félszigeti al-Kaida (AQAP) szervezet elfoglalta Zindzsibár városát az ország déli részén, és bejelentette, hogy ez lesz a „fővárosa” az Iszlám Emirátusnak, amelyet Abján tartományban hozott létre. Egyes vélemények szerint a területet szándékosan engedte át a szervezetnek Ali Abdullah Száleh elnök, hogy ezzel is arra kényszerítse a Nyugatot, őt támogassák a folyamatban lévő felkeléssel szemben. Közben az államfő a harcok beszüntetésében állapodott meg a legerősebb helyi törzs, a hásídok vezetőjével, Szadik al-Ahmar sejkkel.
Líbia fővárosában, Tripoliban eközben a NATO immár nappal is légitámadást intézett Moammer el-Kadhafi líbiai vezető rezidenciájának közelében a kormányhadsereg laktanyájára. Szíriában, a Homsz város közelében fekvő Rasztan és Talbiszeh városokat, illetve egy közeli falut több tucat harckocsi vette körül tegnap hajnalban, és több tüntetőt megöltek. Egyiptomban már zajlik a megbukott hatalom felelősségre vonása. Az internet- és a mobiltelefon-szolgáltatás kikapcsolása miatt 90 millió dollár bírságot szabtak ki Hoszni Mubarak volt elnökre. Az arab tavasz eseményei elől folyamatosan menekülnek Európába: az olasz Lampedusa szigetére szombatra virradóra ezer újabb bevándorló érkezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.