A tanári szakma védelmében

Olvasónktól
2011. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A június 3-i szám 19. oldalán egy kedves olvasójuk kissé negatív véleményének adott hangot a pedagógusok munkájával kapcsolatban. Ebben leírta többek között azt is, hogy mit ugrálunk mi, hisz ott van nekünk két és fél hónap nyár.
Szeretném leírni neki és a hozzá hasonló módon gondolkodó embereknek a következőket: a nyári két és fél hónap csak kettő (most június 27-től augusztus 24-ig), valójában negyven nap szabadságunk van, ebből a munkáltató rendelkezhet 15 nappal, ha akar. Naponta minimum hat órát mi is bent vagyunk, a fennmaradó két órát otthon dolgozzuk le. Egy friss felmérés szerint a pedagógusok hetente 53 órát dolgoznak átlagban, tehát az átlagnál több mint tizenhárom órát. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 481 órát, hatvan napot ingyen dolgozunk. Vagyis a nyári szünetet, illetve a negyven napunkat már rég ledolgoztuk, mire odajutunk. Amikor őszi/téli/tavaszi szünet van, távolléti díjat kapunk, mert önhibánkon kívül nem dolgozunk (ez ebben a tanévben 14 nap volt, tehát a hatvan napból levonva már ezt is ledolgoztuk). Tanórákkal együtt a körülbelül 53 óra a következőkből áll: órákra készülés (tanóránként minimum húsz perc, de volt már egy óra is. Pályakezdőnek egy óra.) Dolgozat- és füzet, munkafüzet javítása, dolgozat, új gyakorló, differenciálásra alkalmas feladatok, játékok készítése. (Ez mindig új, hiszen más és más gyerekre, osztályra készül.) Kirándulások, múzeumlátogatások, mozi és egyéb más osztályprogramok, értekezletek, fogadóórák, szülői értekezletek, beszélgetés a diákokkal, vagy csak eggyel, a helyzettől függően. Korrepetálás (sokszor ingyen, mert a pedagógus lelkiismerete nem engedi, hogy lemaradjon a tanuló). Tehetséggondozás (versenyre/felvételire/nyelvvizsgára felkészítés). Rengeteg adminisztráció.
Szeretném megkérdezni, hány olyan munkahely van, ahol a munkavállaló veszi meg a munkájához szükséges eszközöket: papírt, rajzlapot, tollat, táblafilcet, könyvet stb.? Megkérem a kedves hölgyet, hogy kérdezze meg azokat a férjeket és feleségeket, akiknek párja pedagógus, milyen idegi feszültségben telnek el napjaik. Férjem már nagyon várja (helyettem!) az év végét, mert ilyenkor már elviselhetetlenül feszült vagyok a fáradtságtól.
Nagyon szívesen felajánlom bárkinek, aki kívülről kritizálja a pedagógustársadalmat, nem tudva semmit a belső életéről, hogy cseréljen bármelyikünkkel csak egy fél évre. Dolgozzon olyan erőbedobással, mint az én iskolámban például, és azután kritizáljon.

Badicsné Kurucz Olivia

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.