A várost ellepték a teátristák

Pethő Tibor
2011. 06. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bús, borongós időben nyitotta meg az idei Pécsi Országos Színházi Találkozót Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter csütörtök délután. Aztán a sepsiszentgyörgyiek Shakespeare-előadását, A velencei kalmárt majd a Pintér– Darvas-féle Parasztoperát tekinthették meg a nézők Bocsárdi László, illetve Mohácsi János rendezésében. Pécs utcáit ellepte az érdeklődő közönség, a Nemzeti előtt sorok álltak. A tegnapi versenyprogramra nem is tudtak jegyet szerezni a későn ébredők. Pedig a világhírű román származású rendező Andrei Serban Három nővér-adaptációját adta elő a budapesti Nemzeti Színház, Háy János Nehéz című darabja Bérczes László rendezésében pedig a Bárka színpadáról jutott be a megméretésbe. Délután a színházi találkozó volt igazgatóját, Jordán Tamást látta vendégül a fesztiválon Márta István, a POSZT új művészeti vezetője. Jordánnak sokat köszönhet a találkozó, nemcsak a POSZT egyik megálmodója volt, de komoly szerepet játszott működtetésében is. A színész-rendező életművéből este kiállítás nyílt a Palatinus szállóban.
A gazdag versenyen kívüli programokból kiemelkedett Veiszer Alinda Törőcsik Marival folytatott tegnapi beszélgetése, a művésznővel konkurált Szálinger Balázs 91% című darabjának felolvasószínházi változata. Törőcsik Mari egyébként már szinte hozzátartozik az idei kora nyári pécsi belváros képéhez: gyakran látni, hogy utcai járókelők állítják meg egy-két kedves szóra.
A versenyprogrammal párhuzamosan igazi érdekességet is megtekinthettek tegnap az érdeklődők: Brecht Koldusoperájának 1965-ös, Ádám Ottó rendezte változatát vetítették. Ma ismét a Három nővér, illetve Pintér Béla és Társulata Szutyok című drámája szerepel a kínálatban.

Életműdíj először. Törőcsik Mari kapja a Színházi Kritikusok Céhének első életműdíját – jelentette be tegnap a szervezet a Pécsi Országos Színházi Találkozón. A díjkiosztót szeptemberben tartják. Azt, hogy a jövőben ki kapja meg a díjat, ezentúl minden évben POSZT-on hozzák nyilvánosságra. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.