A vártnál is jobb a mérleg

Hírösszefoglaló
2011. 06. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétmilliárd euró felett, az előzetesen közöltnél is magasabban alakult a külkereskedelmi termékforgalom többlete az első negyedévben – közölte a Központi Statisztikai Hivatal tegnap. Ez 614 millió euróval jobb az egy évvel korábbinál. Az export növekedési üteme márciusban 18, az importé 16 százalék volt, ami mindkét ágon a kereskedelmi forgalom bővülésének lassulását jelzi. Január–márciusban jelentős mértékben emelkedett a gépek és a szállítóeszközök kivitele és behozatala. Ezen belül a híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülékek mindkét irányú forgalmának mértéke több mint ötödével nőtt, ami elsősorban az ázsiai országokkal folytatott mobiltelefon- és alkatrész-kereskedelem bővülésének köszönhető. A televízió és alkatrészei forgalma ezzel szemben némileg csökkent. Átlagot meghaladó mértékben növekedett az általános rendeltetésű ipari gépek mindkét irányú forgalma, továbbá a közúti járművek behozatala. A személygépkocsi- és alkatrészimport forintértéke – derül ki az MTI összefoglalójából – így sem éri el a három évvel korábbi szintet. Az energiahordozók importja az első negyedévben nyolc százalékkal csökkent a múlt év azonos időszakához képest. A visszaesés egyrészt a gáz világpiaci árának alakulása, másrészt februártól a stratégiai készletek felhasználása miatt következett be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.