Ádáz küzdelem a hideggel

A magyar Himalája-expedíció tagjai az akklimatizáció idején csapatépítő jelleggel magyaros ételeket főztek és Shakespeare-filmeket néztek esténként. Az is kiderült, hogy Gál Lászlónak a 8516 méteres Lhoce megmászása után lefagyott mind a tíz ujjvége, de az orvosok szerint ez nem végzetes sérülés.

Grimm Balázs
2011. 06. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtótájékoztatón számoltak be tegnap Budapesten a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciós láncolat tagjai legutóbbi útjukról, amelyen ketten, Erőss Zsolt és Gál László feljutott a világ negyedik legmagasabb hegycsúcsára, a 8516 méteres Lhocéra. – Voltak dolgok, amik nem sikerültek jól, de szakmailag és emberileg is kiválónak minősíthető az út – foglalta össze tapasztalatait Kollár Lajos, az expedíció vezetője. Hozzátette, nagy meglepetésére Gál László kiváló mászással jutott fel a csúcsra. Mindez annak tükrében meglepő, hogy az ajkai fiatalembernek ez volt az első nyolcezer méter fölötti hegye. Erőss Zsoltnak a Lhoce a kilencedik nyolcezrese, amelyre a világ első, művégtaggal mászó alpinistájaként kapaszkodott fel május 21-én. A sportember leginkább a hajnali hidegektől tartott, attól félt, hogy lefagy a lábcsonkja, ezért gyakran megállt, hogy megmasszírozza magát, serkentve a vérkeringését. Végül sikerült fagysérülések nélkül megúsznia a kalandot. Gál László kevésbé volt szerencsés, ő a csúcsról lefelé ereszkedve elveszítette a pehelykesztyűjét. A tartalék kesztyű vékony volt, az ajkai alpinista hiába tornáztatta, melengette az ujjait, mind a tíz vége lefagyott. Orvosai szerint sérülései nem végzetesek, mindegyik ujj tökéletesen rendbe jön, ehhez azonban hónapok kellenek. Gál egyébként nemcsak a kesztyűjét, hanem a kulacsát és a kulacsa helyett kapott üdítős- palackot is elhagyta.
Az időnkét mínusz 30 Celsius-fokos hideg Horváth Tiborhoz sem volt kegyes. Az Ausztriában élő sportember nem vitt magával a 7900 méteres utolsó táborhelyre hálózsákot, az ennek hiányában végigfagyoskodott éjszaka annyira kivette belőle az erőt, hogy már csak lefelé tudott menni. Mécs László elindult ugyan a csúcs felé, azonban annyira rossz formában volt (hányás nehezítette az állapotát), hogy visszafordult.
A hegymászók az akklimatizáció idején csapatépítő jelleggel magyaros ételeket főztek és Shakespeare-filmeket néztek esténként, köszönhetően Kollár Lajosnak, aki civilben színházi főügyelő. A csapat tagjai a következő utazáson törik a fejüket. Egyre nehezebb választani, mert már csak három, magyarok által megmászatlan nyolcezres csúcs maradt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.