Afgán ultimátum a légicsapások miatt

Munkatársunktól
2011. 06. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elismerte tegnap a NATO, hogy legkevesebb kilenc civil halálát okozta egy két nappal korábbi légitámadásával a dél-afganisztáni Hilmend tartományban, és bocsánatot kért miatta. A
NATO helikoptereket mozgósított egy támaszpontja védelmére Nauzad körzetben, mert arra lázadók támadtak. Az általuk kilőtt rakéták két lakóházat is eltaláltak. Az áldozatok zöme gyerek volt. Az összecsapásban egy NATO-katona is meghalt. Hamid Karzai afgán elnök – aki szerint a támadásban 14 civil vesztette életét – súlyos hibának, gyilkosságnak nevezte a történteket, és utolsó figyelmeztetést intézett az amerikai csapatokhoz, hogy vessenek véget az egyoldalú műveleteknek.
Egy afganisztáni olasz támaszpont bejáratánál négyen vesztették életüket tegnap egy öngyilkos merénylet következtében. Az olaszok heráti bázisán a zavarodott katonák lövöldözni kezdtek. Egy második robbanás is történt a támaszponttól két kilométerre, Herát központjában. Szombaton két német katona halt meg, és három – közöttük Markus Kneip dandártábornok, az észak-afganisztáni nemzetközi erők parancsnoka – megsebesült az észak-afganisztáni Talikanban végrehajtott öngyilkos merényletben. Mint németországi tudósítónk beszámolt róla, újra fellángolt a vita a német parlamenti pártok között a hadsereg külföldi bevetéséről. A német katonákat ért támadás kapcsán több politikus azonnali megtorlást követelt.
Az Afganisztánnal szomszédos Pakisztán hadműveletet indít az ország törzsek uralta északnyugati részén fekvő Észak-Vazirisztánban, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet és a tálibok egyik legjelentősebb fellegvárában – írta tegnap egy helyi újság. A The News című, angol nyelvű napilap magas rangú forrásokat idézett, amelyek szerint a célzott katonai műveletet a légierő gépeinek támadása vezeti be, hogy „felpuhítsák” a szélsőségesek állásait, mielőtt a szárazföldi akció megkezdődne. Az Egyesült Államok régóta követeli Pakisztántól, indítson támadást a régióban, hogy leszámoljanak a tálibokkal szövetségben álló Hakkani-hálózat lázadószervezettel. Iszlámábád sokáig vonakodott a fellépéstől, de Washington nyomást gyakorolt rá azt követően, hogy kiderült: az országban rejtőzködik Oszama bin Laden, az al-Kaida vezére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.