Aggasztóan keveset fogyasztunk

MTI
2011. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon aggodalom forrása a belső fogyasztás gyengesége, és a fogyasztási lendületet valószínűleg a devizahiteleseket megsegítő intézkedéscsomag sem fogja érdemben élénkíteni – írták budapesti tárgyalásaik tapasztalatait összegezve az egyik vezető londoni pénzügyi szolgáltató csoport elemzői. A JP Morgan citybeli befektetési részlegének felzárkózó piaci szakértői a minap Budapesten folytattak tájékozódó megbeszéléseket a nemzetgazdasági minisztérium, a Magyar Nemzeti Bank és a Nemzetközi Valutaalap illetékeseivel, valamint magánszektorbeli közgazdászokkal és piaci szereplőkkel. Erről öszszeállított, Londonban e hét végén kiadott elemzésükben a JP Morgan elemzői kiemelték, hogy magyar részről szinte mindegyik tárgyalásukon hangot kapott a kereslet gyengeségével kapcsolatos aggodalom. A háztartások gyors ütemben építik le adósságukat, s a helyi szakértők a JP Morgan elemzőinek beszámolója szerint úgy vélekedtek, hogy a lakosság az augusztusban folyósítandó magán-nyugdíjpénztári reálhozamok zömét is adósságcsökkentésre fordítja. A szakértők budapesti tárgyalásait összegző elemzés szerint az MNB nincs meggyőződve arról, hogy a gyenge hazai kereslet bármiféle lefelé irányuló nyomást gyakorolna a magyarországi inflációra, mivel a jegybank illetékesei úgy vélekednek, hogy ebben inkább strukturális, semmint ciklikus gyengeség tükröződhetne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.