Alföldi maradhat

Írásbeli figyelmeztetést kapott Alföldi Róbert a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetőjétől. Réthelyi Miklós ezt megelőzően több mint félórás zártkörű megbeszélést folytatott tegnap délután a Nemzeti Színház igazgatójával. A miniszter a színidirektort a Nemzeti május 20-i sajtótájékoztatóján tett, egy újságírót sértőnek minősíthető megjegyzése miatt kérette magához.

Tölgyesi Gábor
2011. 06. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Győr: az Előadó-művészeti Tanács szakszerűtlenül járt el? Mai ülésén dönthet a megyeszékhely közgyűlése arról, ki irányítsa a következő időszakban a Győri Nemzeti Színházat; a közgyűlés kulturális bizottsága a múlt héten a teátrum jelenlegi megbízott vezetőjét, Forgács Pétert támogatta a másik pályázóval, Eperjes Károly színművésszel szemben. A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) közben közleményt adott ki. Mint fogalmaznak, az MTT az Előadó-művészeti Tanács felkérésére a Győri Nemzeti Színház igazgatói pályázatát előzetesen értékelő szakmai bizottságba a veszprémi teátrum igazgatóját, Oberfrank Pált delegálta. Ő később – miután testvére, Oberfrank Péter érintetté vált az egyik pályázat elkészítésében – lemondott bizottsági tagságáról. Bár az Előadó-művészeti Tanács ígéretet tett arra, hogy helyette mást kérnek fel az MTT képviseletében, ez nem történt meg – áll Vidnyánszky Attila elnöki közleményében. Az MTT a tanács eljárását szakszerűtlennek, az Előadó-művészeti Tanácsot pedig alkalmatlannak tartja szerepe betöltésére. Továbbá felkérik L. Simon Lászlót, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnökét, hogy a készülő előadó-művészeti törvény módosítása során a színház-igazgatói kinevezések és esetleges felmentések szabályozását körültekintően készítse elő.


Népes újságírócsoport várta tegnap délután a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnál Alföldi Róbertet, a Nemzeti Színház igazgatóját, akit a tárcavezető, Réthelyi Miklós a színidirektor múlt pénteki sajtótájékoztatóján tett – egy újságírót sértő – megjegyzése miatt kéretett magához. Több mint félórás zártkörű megbeszélés után állt a miniszter és Alföldi a sajtó képviselői elé. – A május 20-i események után események nyomán írásban figyelmeztettem az igazgató urat, ezután hosszasan elbeszélgettünk a jövőbeni tervekről és a Nemzeti Színház szerepéről az ország kulturális és társadalmi életében. Ezzel az ügyet mindketten lezártnak tekintjük – mondta Réthelyi Miklós.
Mint arról lapunk is beszámolt, múlt pénteki sajtótájékoztatóján Alföldi Róbert szóváltásba keveredett a Nemzeti 1 Televízió munkatársával. Miután Sinkovits Szilvia elismerte, látatlanban tartja „provokatívnak és megosztónak” a Nemzeti előadásait, viszont látta Madách Az ember tragédiájának római színében az „orális jelenetet”, több pengeváltást követően Alföldi azzal zárta mondandóját: „önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében”. Másnap a Jobbik és a KDNP Alföldi leváltását követelte, míg a Fidesz közleményben ítélte el nemcsak Alföldi megjegyzését, hanem a Jobbik képviselőit is, akik az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt alpári hangnemben beszéltek Alföldiről. A miniszter hétfőn felvetette Alföldi távozásának lehetőségét, a Jobbik ennek elmaradása miatt hazugnak nevezte a minisztert, melegfrontot emlegetve.
Szerdán sajtótájékoztatón értelmezte saját szavait a Nemzeti vezetője: az újságírónőnek a semmit kívánta – a kifogásolt jelenetben ugyanis nincs tényleges szexuális aktus, a színészek pedig fürdőruhában vannak.
Mint ismert, a tájékoztatón Blaskó Péter is felszólalt Alföldi Róbert mellett. A Nemzeti Színház Kossuth-díjas színművésze kijelentette, érthetetlennek tartja, hogy a parlamentben Alföldi Róbert elszólása vegye el az időt az ország súlyos gondjai elől. Blaskó szerint bocsánatkéréssel rendbe hozható a sajnálatos elszólás, amely semmiképpen sem ok arra, hogy egy embert meghurcoljanak és szóba kerülhessen állásából való elmozdítása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.