Alig forgott a pénz

Kevesebb mint hatmilliárd forintért cseréltek gazdát tegnap a részvények a Budapesti Értéktőzsdén. A tegnap bejelentett akcióterv sem a pesti börzére, sem a forintra nem gyakorolt hatást.

Munkatársunktól
2011. 06. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül alacsony forgalmat regisztráltak tegnap a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A pesti parketten kevesebb mint hatmilliárd forintért cseréltek gazdát a papírok. Esett a részvényindex, így a BUX 271,93 pontos, 1,18 százalékos csökkenés után 22 786,92 ponton állapodott meg. A csekély forgalom nem tett jót a vezető papíroknak, hiszen mindegyik veszített korábbi pozíciójából. A legnagyobb mérséklődést a Magyar Telekomnál jegyezték fel, miután a távközlési cég részvényének árfolyama 2,6 százalékot esett. Hasonló mértékű csökkenést könyvelhetett el az OTP is, amelynek papírjai két százalékkal váltak olcsóbbá. Megjegyzendő, hogy a napi forgalom kétharmadát – négymilliárd forintot – a bankpapírra kötött ügyletek tették ki. A Mol 0,4 százalékot veszített értékéből, míg a Richter 0,3 százalékot mérséklődött. A gyógyszergyártó szektortársa, az Egis ugyanakkor jelentősebb, 2,1 százalékos mérséklődést könyvelhetett el.
A távirati irodának nyilatkozó szakemberek az amerikai és a londoni piacok zárva tartásával magyarázták az alacsony hazai forgalmat. Amíg a külföldi események jelentős hatást gyakoroltak a pesti börze kereskedésére, addig – az üzletkötők szerint – a legfontosabb belföldi hír, a devizahitelesek részére kidolgozott akcióterv részleteinek tegnapi ismertetése nem befolyásolta a honi piaci folyamatokat.
Mindeközben szerény mértékben változott a forint árfolyama. Az eurót tegnap kora délután 267,94 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a péntek délutáni 268,13 forint után. A hétfői szint 17,94 forinttal magasabb az euróhiteleknél tervezett 250 forintos rögzített árfolyamnál. A svájci frankkal szemben ugyanakkor nem tudott javítani a forint: délután egy frank 220,53 forintot ért a pénteki 219,89 forint után. A svájci deviza tegnapi árfolyama 40,53 forinttal haladta meg a 180 forintra tervezett rögzített szintet. Száz japán jent 232,18 forinton jegyeztek, vagyis 32,18 forinttal a várható, kétszázas törlesztési érték felett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.