Aminek köze van az emberi léthez

Horváth László Imre
2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márai Sándor Füves könyvét zenésítette meg a Macskaköröm zenekar, amelynek tagjai feolvasóesttel egybekötött koncertekre szakosodtak. Így szeretnék felhívni az emberek figyelmét a magyar szépirodalom fontosságára. Műsorukkal felléptek már az Andante Borpatikában, az Ördögkatlan fesztiválon és a szegedi irodalmi fesztiválon.
Hároméves felkészülési munka érett be 2008-ban, amikor a Macskaköröm formáció az Andante Borpatikában először mutatta be produkcióját, egy zenés estet Márai Sándor Füveskönyvének részleteiből. Csányi Norbert, a dalok szerzője ajándékba kapta a könyvet, ami olyan hatással volt rá, hogy a prózai részletekből rögtön dalszövegeket kezdett írni gyerekkori barátjával, Nagy Sándorral. Később csatlakozott hozzájuk Hernádi Dávid basszusgitáros és Horváth János, aki akusztikus gitáron játszik, valamint Kiss Zsolt dobos, és megalakult a Macskaköröm zenekar. A Márai-életmű megismerésében és a szövegek értelmezésében Mészáros Sándor, a Petőfi Irodalmi Múzeum Márai-hagyatékának ápolója is sok segítséget adott nekik.
Estjükön a felolvasást követően éneklik el a szövegek ihlette dalaikat. Nem klasszikus megzenésítésről van szó, inkább a zene nyelvére fordítják le Márai filozofikus szövegeit – a dalok olykor lírai lágysággal, néha viszont elemi erővel hangoznak fel. Például az Égni kell című szám rockos elemekkel operál.
Csányi Norbertet Márai világa vezette el Hamvas Bélához is: terveik szerint következő albumukkal A bor filozófiája című kötet fajsúlyos részleteit dolgozzák fel.
A Macskaköröm legközelebbi fellépése a zene ünnepén, június 21-én lesz este hét órakor a budapesti Alexandra-pódiumon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.