ANNO

Pethő Tibor
2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

61 éve
Révai József beszéde (részletek)
A klerikális reakció tömegagitációjának legfontosabb szervei a különféle férfi és női szerzetesrendek. Bizonyítékaink vannak arra, hogy az elmúlt hetek budapesti sorban állásainál ott voltak az apácák, akik azt súgták az asszonyok fülébe, hogy „azért nincs vaj, mert a vajat a Szovjetunióba viszik”. Országos jelenség, hogy kolduló apácák és szerzetesek megjelenése után háborús rémhírek terjednek el.
Örömmel kell megállapítanunk, hogy pedagógusaink zöme becsülettel teljesíti hivatását, a népköztársaság, a dolgozó nép hazájának szeretetére neveli a gyermekeket, és szembeszáll a vallástanítás ürügyén folytatott reakciós lélekmérgezéssel. Mi eddig a fakultatív vallásoktatás elvét túl liberálisan alkalmaztuk. Ezen is változtatni fogunk.
A protestáns egyházakkal kötött megegyezés változatlanul érvényes és jól funkcionál. De a protestáns egyházakban is fellépnek reakciós törekvések. A presbitériumokban igen sok helyen kulákok vannak többségben.
A zsidó egyházban is tapasztalhatók olyan törekvések, amelyek a magyar dolgozók építőmunkájának támogatása helyett a reakciós cionizmusra vesznek irányt. Mi semmiképpen sem vagyunk hajlandók elősegíteni, hogy dolgozó emberek százait és ezreit exportálják a palesztinai kizsákmányolás céljaira.
Fokoznunk kell a harcot a különböző szektákkal szemben is. Az adventista, jehovista, baptista szekták nem egyebek, mint imperialista propagandaszervek.
A szabadkőművesek antiklerikalizmusa a múlté, a nyugati imperialisták iránti rokonszenvük a jelené.
1950. június 7., szerda

29 éve
Éteri panaszok
V. Péter azt kérdezi, hogy nem tudjuk-e, mi történt május 22-én, szombaton este háromnegyed nyolc tájban Mátyásföldön. Ugyanis rendőröket és vörös meg lila hajú, tépett, irokézekre emlékeztető embereket látott. Akik között volt egy piros hajú fiú és egy kopaszra nyírt hölgy. Ha információink nem csalnak, azon a napon punkkoncert volt az Ikarus Művelődési Házban. Tehát olvasónknak nem látomásai voltak, csak nem tartott lépést a rock fejlődésével.
1982. június 5., szombat
A Magyar Nemzet korábbi számaiból összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.