ANNO

Pethő Tibor
2011. 06. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

62 éve
Könyvnap
A legnagyobb sikere mindenképpen Rákosi Mátyás könyvének volt. Az Építjük a nép országát 32 ezer példányban kelt el. Lenin válogatott művei 15 ezer példányban kelt el, Révai József Élni tudtunk a szabadsággal című könyvét tízezren, Farkas Mihály cikkeinek és beszédeinek Megvédjük a békét címmel összegyűjtött kötetét 9500-an és Rudas László A materialista világnézetét kilencezren vették meg. Marx Tőkéjének leszállított árú, 16 forintos kiadása 15 ezer példányban kelt el.

Balogh páter és a kilók
Az új országgyűlés ünnepélyes ülésének megnyitása előtt a folyosón sokan melegen üdvözölték Balogh pátert. Feltűnt, hogy egyik régi képviselőtársa, miközben hosszasan rázta meg a páter kezét, jobbról-balról alaposan szemügyre vette a testi kondícióját. A páter magyarázatot is adott azoknak, akik kérdően nézték a folyosói jelenetet.
Még a választási kampány idején a Times egyik számában megírta, hogy Balogh páter 13 kilót fogyott, olyan hévvel feküdt bele a választási harcba. Az alapos képviselő erről akart személyesen meggyőződni. De azután megnyugodva lépett tovább, azzal a meggyőződéssel, hogy a helyzet egyáltalán nem aggasztó.
1949. június 9., csütörtök

29 éve
Új farmernadrágok
A négymilliomodik farmernadrág elhagyta a szalagot a Május 1. Ruhagyár marcali üzemében. A Levi Strauss céggel kötött megállapodás szerint 1978 óta gyártják itt a farmert, az áru hatvan százaléka külföldre kerül, a fennmaradó rész pedig a hazai boltokba.

Hazai lakóautó
Az első hazai lakóautó prototípusa elkészült Győrött, az Afit 15. számú vállalatnál. A szakemberek egy Barkas kocsit alakítottak át mozgó víkendházzá. A kilencszemélyes kocsi üléseit kiszerelték, s belső terét lakószobává, illetve minikonyhává alakították. A lakóautó jobb oldalához speciális sátor illeszthető, amely négy felnőtt számára kényelmes alvóhely.
1982. június 10., csütörtök

A Magyar Nemzet korábbi számaiból összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.