Ausztria ellenőrzi határát keleten

Munkatársunktól
2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma éjféltől június 9-e éjfélig visszaállítják a határellenőrzést az osztrák–magyar, valamint az osztrák–szlovák és osztrák–szlovén határokon, mert június 7. és 9. között Bécsben tartják a Világgazdasági Fórumot. A határátkelőhelyeken számítani lehet arra, hogy ellenőrzik az úti okmányokat. Az osztrák rendőrség az úti okmány hiánya miatt szabálysértési eljárást kezdeményez, és megtagadja a belépést Ausztria területére.
Ebben az öt napban csak a kijelölt határátkelőhelyeken és a határátlépési pontokon lehet belépni az országba. Előbbi állomások nonstop, utóbbi pontok reggel hat és este tíz óra között tartanak nyitva. Megtiltják viszont az átlépést az úgynevezett zöldhatáron. A magyar rendőrség kéri az Ausztriába utazókat, hogy ellenőrizzék útlevelük vagy személyi igazolványuk meglétét és érvényességét, illetve gépjárművük papírjait is. Korábban a labdarúgó Európa-bajnokság miatt volt szigorúbb határellenőrzés Ausztria felé.
A szabad határátlépést lehetővé tevő schengeni egyezmény miatt több európai ország között éleződik a vita. A francia és az olasz kormány az afrikai menekültáradatra hivatkozva csorbítaná az európai mozgásszabadságot, Dánia pedig az egyre durvuló bűnözéssel indokolta, hogy újra határellenőrzéseket vezetett be Németországgal és Svédországgal közös határszakaszain.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.