Az elnök távozását ünneplik Jemenben

Szaúd-Arábiában kap kórházi kezelést Ali Abdalláh Száleh jemeni államfő és a jemeni vezetés több tagja, akiket egy pénteki gránáttámadás sebesített meg. Az elnök távozását tömegek ünneplik Jemenben, de továbbra sem egyértelmű, hogy Száleh hazatér-e. Közben újabb támadások rázták meg az arab országot.

Hírösszefoglaló
2011. 06. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap Hárman meghaltak és tizenöten megsebesültek egy robbanásban a jemeni elnök uralma ellen tüntetők oldalára átállt Ali Mohszen al-Ahmar tábornok katonai parancsnokságánál a fővárosban, Szanaában. A robbanás oka egyelőre nem ismeretes. Ali Abdalláh Száleh államfő belső körének egyes tagjai Ahmar tábornokot is felelőssé teszik a szanaai elnöki palota elleni pénteki támadás miatt, amelyben az államfő megsebesült, majd orvosi kezelésre Szaúd-Arábiába menekítették. A legújabb kórházi hír szerint műtétet hajtanak végre rajta: egy repeszdarabot távolítanak el a mellkasából. A jemeni hírügynökség arról számolt be, hogy a jemeni vezetésnek a támadásban megsebesült négy tagját – az elnök súlyos állapotban lévő biztonsági főtanácsadóját, a kormányfőt és a parlament két házának vezetőit – szállították Szaúd-Arábiába kórházi kezelésre. Jemenben Abd ar-Rab Manszur al-Hadi alelnök vette át az államfői feladatok ellátását – adta hírül az MTI. Száleh elnök „távozását” ünnepelték 33 éves uralmának ellenfelei tegnap Szanaa fővárosban és a délnyugati Taizzban, az ország második legnagyobb városában. Megfigyelők ugyanakkor továbbra sem tartják egyértelműnek, hogy az államfő nem tér-e haza és veszi vissza a hatalmat. Száleh pártjának egyik tisztségviselője, Tárek asz-Számi azt mondta, hogy az elnök napokon belül hazatér. A parlamenti ellenzék viszont igyekszik megakadályozni ezt.
Taizzban többtucatnyi fegyveres megtámadta az ottani elnöki palotát, s a kialakult tűzpárbajban szemtanúk szerint meghalt a hadsereg kormányhű elitalakulatának, a köztársasági gárdának négy tagja, valamint egy támadó fegyveres. Szombat este kilenc katona halt meg és többtucatnyi megsebesült a déli Zindzsibár, Abján tartomány székhelye közelében, a védelmi minisztérium szerint al-Kaida-tagok két rajtaütésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.