Az osztrákok nem lépik át a Dunát

Szabó Emese
2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánk vezeti az osztrákok legnépszerűbb nyaralóhelyeinek listáját. A Bank Austria és a Statistik Austria elemzései szerint ez azért van így, mert szomszédaink nyaralásra szánt pénze nálunk éri a legtöbbet. Mint írják, az osztrákok idén ugyanannyi pénzből Magyarországon másfélszer több turisztikai szolgáltatást tudnak vásárolni, mint a hazájukban. A kutatás azt is kiemeli, hogy Magyarországot az osztrákok ár-érték alapján felállított utazási listáján egyedül Törökország előzi meg, emellett olyan országokat utasítunk magunk mögé, mint Horvátország, Görögország és Olaszország.
Tavaly Hévízen, Sárváron és Bükön is dinamikusan nőtt – az előző évhez képest több mint 40 ezerrel gyarapodott – az Ausztriából érkező turisták száma. Ellenkező a helyzet a Balatonnál, amelynek szálláshelyein tavaly csökkent az osztrák vendégek száma. A harmadik legnépszerűbb területnek Budapest és a Közép-Duna-vidék számít. Itt tavaly a válság előtti 2008-as évhez képest 9 százalékkal nőtt osztrák vendégforgalom. Az osztrákok alig utaznak a Dunától keletre eső területekre.
Az osztrák vendég itt töltött éjszakáinak száma már tavaly is minden eddigi értéket meghaladott: kereskedelmi szálláshelyeinken 268 ezer osztrák vendég töltött el 742 ezer éjszakát. A hozzánk utazó „sógorok” számát jelen helyzetben tovább növelheti, hogy az euró magyarországi vásárlóértéke nagyon kedvező – ezt ausztriai kampányaiban a Magyar Turizmus Zrt. is komoly érvként használja. A társaság soros uniós elnökségünk apropójából is számos hazai attrakcióra hívta fel a figyelmet: a fél év során 20 olyan nagy rendezvényt is szerveztek, amelyeknek komoly turisztikai vonatkozásai voltak. Ezek sorába illeszkedik a tegnap Bécs belvárosában megnyílt Magyarország – Köztéri galéria című tárlat, amely az uniós elnökségünkhöz kötődően képekben mutatja be turisztikai értékeinket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.